Zsir vagy olaj?
Első helyen extra szűz olívaolaj.
Utána kókusz zsír, vagy bármi egyéb zsír.
Finomított étolajat soha.
Nézz utána a tényeknek és rájössz.
A hidegen sajtolt növényi olajok telítetlen és többszörösen telítetlen, omega 3-6-9 zsírsavakat, hdl koleszterint tartalmaznak.
Az állati zsírok telített zsírokat, transzzsírokat és ldl koleszterint tartalmaznak túlnyomórészt (kiv. halak, melyeknek ugyanolyan tulajdonságai vannak mint a növényi olajoknak csak az omega 3:6:9 arányuk nem olyan jó).
Természetes úton pl. csak az állati zsírokban találhatóak meg a transzzsírok, növényi olajokból hidrogénezéssel állítható elő (amit már jó ideje nem alkalmaznak).
A tranzszsírok olyannyira károsak, hogy minden más termékben szigorúan le van korlátozva mennyit tartalmazhatnak, de az állati zsírban ugye természeténél fogva vannak.
Ezután szerintem nem kérdéses.
Mindegyiknek megvan a maga helye a vegyes táplálkozásban.
Ne várj egyik mellett se egyértelmű választ, mert nem is lehet egyértelműen egyik vagy a másik mellett állast foglalni, még a tudósoknak sem.
Szerintem ez egy huszadrangú kérdés a megfelelően változatos táplálkozás, megfelelő rostbevitel, nem túlzott cukorbevitel, nem túlzott sóbevitel, megfelelő mennyiségű étel stb. után. Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai és veszélyei, de nem ezen fog múlni. A többség táplálkozásában ennél a kérdésnél sokkal súlyosabb hibák vannak, azokra érdemes koncentrálni, nem erre az egy lényegtelen részletkérdésre.
Persze a média mindig felfújja, ha valami bolhányi újdonságot felfedeznek, ami kicsit errébb vagy kicsit arrább dönti a mérleg karját, de az elefántnyi táplálkozási problémákkal nem foglalkoznak, azok kellemetlen kérdések és nem hoznak kattintást.
"Marhaság, a természetes állati zsír nem transzzsír. A transzzsír leginkább növényi olajból elállított mesterséges anyag."
Félreérted, és nem vagy túl művelt ezen a téren.
A transzzsír az állati ételekben természetes úton megvan, a növényi olajokban hidrogénezéssel állítható elő (elavult, 50-40 éves margarinelőállítási mód, amit ma már nem alkalmaznak).
Ha érdekel az állati zsiradékokban mennyi transzzsír van itt egy érthető cikk róla:
De még a wikipédia is érthetően leírja, pedig az erősen hús/tejtermékpárti, nem "vegánlobbi":
"rans fats also occur naturally. Vaccenyl and conjugated linoleyl (CLA) containing trans fats occur naturally in meat and dairy products from ruminants. Butter, for example, contains about 3% trans fat"
A vaj 3% tranzsírt tartalmaz, ami több, mint a margarinban megengedett EU-s előírás (2%)!
"Ne feledjük, hogy természetes állati zsiradékot több százezer éve fogyasztunk (minimum), hiszen az elejtett állatokat zsírjukkal együtt ettük meg, míg napraforgóolajat meg jelentős mennyiségbn olyan száz éve talán."
Butaságokat ne írjunk, a gyűjtögetés volt elsőnek, tehát az őseink előbb ettek növényi olajokat az olajos magvakkal, mint állati zsírt, és ezeket a történelem folyamán rendszeresen fogyasztották. Ugyanígy a gabonák és nem csak az olajos magvak fogyasztása is jellemző volt, melyek szintén tartalmaznak jótékony növényi olajokat, ha kis mennyiségben is.
Egyértelműen a hidegen sajtolt növényi olajak abból sem mindegy melyik.
Pont itt volt egy másik kérdés a margarinnal kapcs az eléggé idevágó.
Neked meg mi bajod van???
Nem kevertem a vajat a zsírral, példának írtam, hogy az állati zsiradékokban természetesen van transzzsír, forrással alátámasztva. PÉLDÁUL a vajban több, mint az EU-ban megengedett.
Nem feltételeztem hogy a vaj egyenlő a disznózsírral, ez a hülyeség a te fejedből pattant ki mert máshogy nem tudtad kivédeni azt, hogy az állati zsiradékokban természetes úton szerepel az, amire te csak fújjogtál, hogy az a növényiben van. Gratulálok, ideje hogy felébredj, ezt eszed évtizedek óta.
Bár a stílusod alapján lehet, hogy még tinédzser vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!