Hogyan csinálják a laktózmentes sajtot?
Van olyan sajt, amiben alapból nincs, pl. egy normálisabb ementáli, gouda, edámi.
Egyszer olvastam valahol és tényleg jó tanács: a sajt cukortartalmát nézd. Ha van benne, akkor az laktóz, mert nem tesznek bele plusz cukrot (kivéve a mindenféle ömlesztett cuccokat).
Tehát ha 0 cukor van egy sajtban (a tápanyagtáblázatban), akkor az laktózmentes. Ez nekem bevált. Sőt, szerintem sokkal finomabbak, mint a laktázzal megintett sajtok, amiknek szerintem olyan fura (édeskés) mellékízük van.
Azért merült föl a kérdés, mert véletlenül laktózmentest vettem abból a sajtból, amit mindig szoktam venni. És csak amikor ettem volna, akkor látszott másmilyennek, nem törött, hanem egész gumiszerű volt, Az íze pedig olyan semmilyen. Ementáli különben.
Ha nem került hozzá semmi gyártás közben, akkor persze megeszem így is, aztán jobban figyelek majd. De fura, hogy egész másmilyen, mint a megszokott.
Minden normálisan érlelt (hosszú hetekig, hónapokig ) kemény és félkemény sajt az érés végére már laktózmentes-ami természetes.Minél feldolgozottabb egy tejtermék, annál kevesebb laktózt tartalmaz.
A laktózmentes sajt(és egyebek is ) felesleges "parasztvakítás", akárcsak az élőflórásnak hirdetett joghurtok, kefírek, tejfölök, mert alapból élőflórás mindegyik.
Igen, értem, köszönöm.
Csak sokszor azért, hogy felgyorsítsanak természetes folyamatokat, valamilyen adalékot tesznek hozzá.
A baj, hogy nekem ízlett amire nem volt ráírva, hogy laktózmentes, ez meg ízetlen. És nem törékeny se, hanem inkább gumiszerű.
Mindegy is, majd figyelek legközelebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!