Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Hogyan csinálják a laktózmente...

Hogyan csinálják a laktózmentes sajtot?

Figyelt kérdés

#laktózmentes sajt
2017. dec. 5. 04:55
 1/8 anonim ***** válasza:
36%
Például úgy, hogy ecettel kicsapják a kazeint (túró), akkor a savóban marad a laktóz, amit hagynak kicsepegni, a maradékot laktózt meg a túróból történő sajt gyártás, érlelés során az erjesztő baktériumok lebontják.
2017. dec. 5. 06:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2017. dec. 5. 06:24
 3/8 anonim ***** válasza:
87%
A sajt önmagától laktózmentes, mert a tejet elöször megaltatják hozzá (és még véletlen sem kell bele ecet!), és a közben kivált tejsav bontja le.
2017. dec. 5. 07:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a sajtkészítés során a laktóz lebomlik ezért alapból alig van benne. De amúgy a laktózmentes termékekhez csak hozzáadják a laktá enzimet azt jólvan.
2017. dec. 5. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
84%

Van olyan sajt, amiben alapból nincs, pl. egy normálisabb ementáli, gouda, edámi.

Egyszer olvastam valahol és tényleg jó tanács: a sajt cukortartalmát nézd. Ha van benne, akkor az laktóz, mert nem tesznek bele plusz cukrot (kivéve a mindenféle ömlesztett cuccokat).

Tehát ha 0 cukor van egy sajtban (a tápanyagtáblázatban), akkor az laktózmentes. Ez nekem bevált. Sőt, szerintem sokkal finomabbak, mint a laktázzal megintett sajtok, amiknek szerintem olyan fura (édeskés) mellékízük van.

2017. dec. 5. 08:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Azért merült föl a kérdés, mert véletlenül laktózmentest vettem abból a sajtból, amit mindig szoktam venni. És csak amikor ettem volna, akkor látszott másmilyennek, nem törött, hanem egész gumiszerű volt, Az íze pedig olyan semmilyen. Ementáli különben.

Ha nem került hozzá semmi gyártás közben, akkor persze megeszem így is, aztán jobban figyelek majd. De fura, hogy egész másmilyen, mint a megszokott.

2017. dec. 5. 15:20
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Minden normálisan érlelt (hosszú hetekig, hónapokig ) kemény és félkemény sajt az érés végére már laktózmentes-ami természetes.Minél feldolgozottabb egy tejtermék, annál kevesebb laktózt tartalmaz.

A laktózmentes sajt(és egyebek is ) felesleges "parasztvakítás", akárcsak az élőflórásnak hirdetett joghurtok, kefírek, tejfölök, mert alapból élőflórás mindegyik.

2017. dec. 5. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Igen, értem, köszönöm.


Csak sokszor azért, hogy felgyorsítsanak természetes folyamatokat, valamilyen adalékot tesznek hozzá.


A baj, hogy nekem ízlett amire nem volt ráírva, hogy laktózmentes, ez meg ízetlen. És nem törékeny se, hanem inkább gumiszerű.


Mindegy is, majd figyelek legközelebb.

2017. dec. 5. 18:27

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!