Miért terjedtek el a laktózmentes ételek a boltban, miért jobbak?
Mert aki allergiás vagy érzékeny a laktózra, annak mindenféle baja lesz tőle (leginkább hasmenés és hasonló tünetek).
Nem jobbak semmivel sem a nem laktózmentes terméktől.
Talán mert az emberi faj 80%-a laktózérzékeny. Magyarországra vonatkoztatva is a népesség 20-30%-a, tehát erősen van rá igény.
Amúgy nem "jobbak", csak aki laktózérzékeny, annak van végre kínálat.
Kérdező: mert van piaca, pénz van benne, lehet rajta keresni.
Ahol évtizedek óta szabad piac van, nem éppen kb. 25 éve mint Magyarországon, ott sokkal régebb óta létezik ilyesmi, mert rájöttek, hogy van erre igénye a vásárlónak.
Egyébként nem több az allergiás, csak éppen többen diagnosztizálják.
Régen a 70-es, 80-as években szerinted kit érdekelt, hogy fostál a tejtől, elment gondolod ezért bárki is orvoshoz, hogy megállapítsák mi baja? Dehogyis. Ha el is ment volna se valószínű, hogy normáisan kezelik...
Megoldották annyival,hogy akkor nem fogyaszott ilyen termékeket. Gondolom azoknak kicsit sz*rabb ügy volt, akik nem csak egy enyhe hasmenést kaptak tőle, hanem órákig tartó görcsöket (súlyosabb allergiások), de hát istenem.
Manapság meg végre eljutottunk mi is arra a szintre, ahol a legtöbb nyugati ország tart ilyen téren, hogy az allergiások, betegek, külön diétán élők számára is van választék, és nem kell egyszerűen kihagyniuk valamit az étrendjükből ha szeretik.
A laktózérzékenység nem allergia, ne sulykoljátok már ezt a hülyeséget, a kettő teljesen más.
Kérdező,
Azért van most ennyi ilyen cucc, mert a gyártók felismerték, hogy van rá igény. Sok a laktózérzékeny ember (amúgy nem több, mint régen, csak akkor senki nem foglalkozott a kérdéssel) és nekik is kell kínálni terméket. A szoci időkben meg semmiből nem volt választék.
#3: Én sem eszem laktózt és glutént, de olcsón élek, mert nem veszek drága pótlékokat sem. Annyi opció van. Egy gluténérzékeny ehet még gabonákat is (amit én nem eszem), épp csak a kelt tészták s persze a normál, élesztős kenyerek esnek ki. Elhiszem, hogy van, akinek hiányzik, de azért lehet élni nélküle. Speckó pótlékokat pedig el lehet készíteni házilag, bár az sosem lesz közel sem olyan, mint az eredeti, ha engem kérdezel. Mindenképpen más étrendre kell átállni.
Ami a kérdést illeti, nyilván azért vannak, mert nagy a kereslet rájuk. Még aki orvosilag nem is laktózérzékeny, az is gyakran érzi, hogy nem ideális számára a laktóz. Én pl. jól bírom, de azért lenyom egy kicsit, jobban esik mást ennem. De én egy az egyben kihagyom a tejet és kész. Néha készítek finom kókusztejet, de anélkül sincs gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!