Miket ettek a gazdagok, a szegények és az egyszerű polgárok a középkorban?
A gazdagok:mindenfele hust hussal, friss zoldseget sutve-fove, friss gyumolcsoket, friss kenyeret, sajtokat.
A szegenyek: orultek ha jutott hus, es egyaltalan valamibol friss.
Gazdagok: Igazából szinte bármit beszerezhettek amit akartak az adott környéken belül és persze évszaktól függően hiszen pl:senki se tudott akkoriban ezen az éghajlaton télen epret enni. Legjellegzetesebb a sok különféle húsétel volt,amiket fűszereztek is rendesen. A túlzottan sok húsfogyasztás miatt jellegzetes nemesi betegségek alakultak ki(a kékvérűség elnevezés is innen ered ha jól tudom). Na meg számottevő volt a gazdagok alkohol fogyasztása is,akkoriban ez sört és bort jelentett főleg de ezek még kicsit különböztek a mai boroktól és söröktől azoknál gyengébbek lehettek.
Szegények: A szegények alatt a jobbágyokat érted ugye ? Főleg gabona alapú ételek voltak náluk mint kásák,kenyerek. Évszaktól függően zöldségek,gyümölcsök ami épp volt. Vízközeli helyeken jelentős volt a halászat,jóval a középkor után is voltak olyan szakmák mint csíkász,pákász.(Ma már a csíhalak és a rákok ritkának számítanak,de akkoriban gyakoriak lehettek a szegények asztalán.) Húst ritkán ettek eléggé,de az év egy részében ez amúgy is tilos volt mindenkinek vallási előírások miatt,de halat ehettek ekkor is simán az nem volt tiltólistán.
Polgárok: A szegény,egyszerű polgárok a parasztsághoz hasonlóan étkeztek,a gazdagok inkább a nemesekhez hasonlóan. Itt is jelentősebb volt az alkoholfogyasztás mint faluhelyen mivel a városok környékén a kieresztett szennyvíztől nemigen volt ajánlatos meginni az ottani vízet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!