Árpából nem készül élelmiszer?
Kenyerek, egyéb élelmiszerek mind búzából,zabból, rozsból,kukoricáből készülnek.Lehet kapni a belőlük készült liszteket is .Az árpa nem jó emberi fogyasztásra?
Még azt sem hallom, hogy állatoknak szokták adni, és ha igen, milyen állatoknak?
Dehogynem készül, csak jól el lettek felejtve.
1. Például a római birodalomban árpakásával etették a gladiátorokat és a katonákat (mert sokáig ellátja őket energiával).
2. Régen sütöttek árpakenyeret is, csak jobbára kiszorította a nemesített búza. A mai napig gyúrnak a pékek a világ különböző pontjain árpakenyeret, sőt a fehér kenyérhez az árpaliszt olykor adalékként szolgál. (Az árpának az a rossz tulajdonsága, hogy nem kel olyan szépen, mint a búza.)
3. Ha jársz nagyobb szupermarketben vagy a DM-ben és a Rossmannban, akkor láthatsz tömör, szeletelt kenyereket a polcokon. Egy részüknek az összetevője az árpa.
4. Régen a hurkát töltötték rizs helyett árpával. Angliában egyes hurkafélék ezzel készülnek a mai napig.
5. Lásd az előttem hozzászólót: a hurkában rizs helyett sok helyen árpa van.
6. A gersliből készül sólet. Ugyanígy levesbetét is lehet. Vagy főzve, salátákhoz hozzávaló.
7. Sok helyen a gersli köretként szolgál. Németorzságban az apró, kerekded árpaszemeket árulják így.
8. Ha megpirítod az árpát kevés zsiradékon és vízzel felöntve lassan párolod, helyettesítheti a tarhonyát.
Gersli néven keresd a száraz babok, sárgaborsó és a lencse környékén a boltokban.
Én lecsósan szoktam elkészíteni, ugyanúgy, mint a rizses lecsót.
Az árpápól készül a maláta ami a sör gyártásban nélkülözhetetlen.
De a malátakávé is árpából készül.
Az Észak Európában az első számú kenyérgabona, bár az árpából készült kenyér nagyon nehezen emészthető.
Nálunk az árpagyöngyöt a régi paraszti konyha sokat használta, pedig napjainkban is fontos lenne, hogy napi szinten fogyasszunk belőle.
Takarmányárpa kitünő ízű és jó étrendi hatású ezért minden állatfaj, különösen a sertés szívesen fogyasztja.
Gersli - jobb híján abból csinálom a lecsós tarhonyát, mert itt nincs tarhonya :D
SÖR! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!