Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » 2013-s paradicsomlének mennyi...

Szabó Éva Györgyi kérdése:

2013-s paradicsomlének mennyi lehet a beltartalmi értéke?

Figyelt kérdés

Nem szeretném kidobni, mert sok munka volt vele. Egyszerűen nem fogyott el, és frisset tavaly főztem. De még abból is van 8 üveggel. Már el kezdtem iszogatni a 2103-s évjáratút, semmi bajom nem lett tőle, csak érdekelne, mi a véleményetek a több éves paradicsomléről. A színe egy kicsit sötétebb a tavalyihoz viszonyítva.

Köszi a válaszokat!



2017. jún. 26. 18:43
 1/9 anonim ***** válasza:
30%
10
2017. jún. 26. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Ezt úgy értelmezzem, hogy 10% a beltartalmi értéke?
2017. jún. 26. 20:15
 3/9 anonim ***** válasza:
32%
Nem.
2017. jún. 26. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Oka van annak, hogy megmaradt.
2017. jún. 26. 20:41
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha rendesen ki lett dunsztolva- márpedig biztosan igen- és eddig megmaradt romlás nélkül, akkor semmi gond vele.

A beltartalmi értékei sem változtak,mivel a c vitamin már főzés közben nagyjából le is bomlott, de ez a friss főzetnél is így van. Egyéb értékei pl karotin, nyomelemek nem károsodnak. Egyik legfőbb értéke a paradicsomnak a likopin, ami pedig kifejezetten csak főtt paradicsomban fejti ki jótékony (rákmegelőző) hatását, szintén károsodás nélkül benne maradt.A színváltozás természetes.

Én azt mondom, hogy nyugodtan használd fel, nemcsak ivólének, hanem más paradicsomos ételnek is. Semmiképp nem kell kiönteni.

2017. jún. 27. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszod!

A C-vitamin az mindig károsodik, minden hőkezelésnél, ezt csak a nyers gyümölcs és zöldség tartja meg. Ha jól emlékszem 30-40°C-on marad meg. Ez a hőmérséklet viszont nem főzés.

A befőzésnél, én az üvegeket forró vízbe állítva sterilizálom, és a szalicilt is két celofán közé tettem úgy csavartam rá a fedelet. Most már szalicilt sem lehet kapni. Ezek a paradicsomok 1.5 literes uborkás üvegekben vannak. Nagy a szabadon hagyott felület, mégsem romlott meg.

Azért ilyen az üvegben vannak, mert meguntam a fél literes üvegeket mosogatni, üvegmosó kefével. Ebbe a nagy üvegbe belenyúlok és szépen kimosom.


Szép napot kívánok!

2017. jún. 27. 15:39
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon szívesen, örülök, ha hasznodra lehettem valamelyest.Jó mosolyogtam, mert a múlt héten beszéltem egy közeli ismerősömmel, aki arról beszélt, hogy évek óta 720 ml-es csavaros befőttes/uborkás üvegekbe teszi el a paradicsomot. Ugyanazzal érvelt, amit te is írtál:D

A szalicil helyett a nátrium-benzoát kapható, és jó is, csak arra kell figyelni, hogy poralakú legyen, ne kristályos, mert azt előbb fel kell oldani melegvízben.

Üdv és neked is további kellemes napot :)

2017. jún. 27. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

Nagyon érdekes, hogy másoknak is eszébe jutott, a 720 ml-es üveg, és épp azért mert megunták mosogatni a 0,5 l-es üvegeket. Nekem is van 720-asba paradicsom. :)

Már évek óta abba teszem, csak a mostani nagyobb üvegek mindig háttérbe szorultak, és megmaradtak. Más egyéb oka is van a dolognak.

Még egyszer köszönöm a válaszodat!

Üdvözöllek, és szép estét kívánok!

2017. jún. 27. 19:06
 9/9 A kérdező kommentje:
A szalicil helyett nátrium-benzoát-ot szoktam venni, és mindig por alakban, általában az üzletekben ebben a formában kapható.
2017. jún. 27. 19:08

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!