Napi kajátok mennyire jön ki 1főre mindennel együtt?
Meg tudnám oldani 500-ból, de az nem lenne elég hedonista (finom lenne és bevinném, amit kell, de mégis...). 1000 forint viszont pazar. Elég speckó diétám van, kevés olcsó étellel, nekem a "liszt", "cukor", zsír is 1000 ft/kg fölötti szokott lenni. Bár nem azokon élek s régebben is ennyibe került az étkezésem, hisz nem a liszt ára határozza meg azt normál esetben.
A párom félig a legolcsóbb szénhidrátokon él, kicsit többet eszik, neki ugyanennyi lehet az ételköltsége (bár ő xilitből s minőségi kakaóporból is elég sokat használ az anyagi lehetőségeinkhez képest. viszont konjaclisztet csak én eszem).
A szezonális zöldség olcsó, a jóféle házi tojás nem annyira, de nem is drága, mert jó cucc, a fehérje általában nem olcsó... A zsíros étkezés kevesebbe tud kerülni. Magunk főzünk, sütünk, készítünk mindent, amit lehet (kókusztej, mustár, kenyér, jégkrém... gyakorlatilag csak alapanyagokat veszünk).
Akkor ti ügyesek vagytok, komolyan.
Én mindennap főzök, és havi 80 simán elmegy a kajára, pedig csak ketten vagyunk.(ha nem több, nem szoktam összeszámolni)
Húst akkor veszek, amikor akciós, de akkor többet, és adagonként lefagyasztom. Például vettem csirkecombot farrésszel 400 Ft/kg áron, és csirkemellet 1000 Ft/kg. A combokat szétvagdostam, a felsőket kicsontoztam, a mellet kicsontoztam, felszeleteltem, az aprókat felcsíkoztam. A csontokból és a farrészből leves lesz. Ebédre megsütök vagy egy felső combot, vagy egy mellszeletet, ez kevesebb, mint 100 Ft. Megsütök mellé két krumplit, kb. 30 Ft. Paprika, paradicsom, uborka mindig van a hűtőmben, általában a piacon veszem 300 Ft/kg körül. Ezekből egy saláta maximum 50 Ft. Gondolom az olaj, fűszerek, egyéb nem több, mint 20 Ft, így egy komplett ebéd (sült csirke, hasáb burgonya, friss saláta) kijön 200 forintból.
Legutóbb kínai csirkét csináltam, volt benne kb. 25-30 deka csirkemell csík, két sárgarépa, két szál angol zeller, fél kápia paprika, egy marék gomba (a fagyasztóból, akkor vettem egy kilót, amikor 500 forint volt), két szál zöldhagyma, és fél bögre rizs. Két napi ebédem megvolt.
Nyáron gyakran eszem lecsót, amikor a paprika, paradicsom 150-200 Ft. Kolbásszal, tojással sem kerül többe egy tányér, mint 100-150 Ft. Télire meg elteszek üvegbe, amikor a legolcsóbb.
Pizzát 30 deka lisztből sütök, ebből kettő lesz, azaz 15 deka egy. Ráteszek mindent, ami a hűtőmben található, maradék 3 szelet sonka, vagy 5 szelet szalámi, maradék sajt lereszelve, hagyma, paprika, olajbogyó.
Reggelire tejeskávét szoktam csak inni, vacsorára két-három szelet toast kenyér, vagy egy-két zsömle, kifli, vajjal, felvágottal, sajttal, paradicsommal, paprikával, retekkel, amíg még van olcsón. Vagy két tükörtojás, egy halkonzerv, melegszendvics. Szeretem még a különböző krémeket, pástétomokat is, pl. tojáskrém, szardínia pástétom, zakuszka, padlizsánkrém, májpástétom, ilyeneket is gyakran készítek, 3-4 napig megvan a vacsorám.
Mint írtam, kisétkű vagyok. Nekem egy szelet, kb. 10 deka hús bőven elég ebédre. De akinek nagyobb az étvágya, ha ezeket beszorozza kettővel, akkor is kijön az átlag 1000 Ft, az egyik nap kevesebb, másnap lehet egy kicsit dőzsölni.
Két dolgon tudok spórolni. Az egyik, hogy lehetőség szerint nem dobok ki semmit, két-három napig is eszem ugyan azt, a maradékból csinálok valami mást, illetve lefagyasztom. A másik, hogy ami eláll, azt nem akkor veszem meg, amikor szükségem van rá, hanem amikor olcsó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!