A sonka mennyivel egészségesebb, mint a szalámi?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
2. egy étel attól egészséges, hogy az emberi szervezet számára ideális arányban tartalmaz tápanyagokat, tehát fehérjét,zsírt,szénhidrátot, ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat, a megfelelő zsírokat tartalmazza és a megfelelő aminosavakat. Persze ezt mind egyszerre teljesíteni lehetetlen, tehát ennek mondjuk egy része igaz rá, és emellett nincsenek káros tulajdonságai.
Ilyen szempontból mind a sonka, mind a szalámi nem túlzottan egészséges:
- nagyon jó fehérjéket tartalmaznak
- némi ásványi anyagot (vas, kálcium, magnézium)
- némi vitamint (B, D)
Ellenben viszont:
- nagyon magas a koleszterintartalma
- nagyon kalóriadús
- nagyon sok zsírt tartalmaz
- mivel sertéshús, ezért nagyrészt csak telített zsírsavakat tartalmaz, amik különösen ártalmasak
- tartósítószereket tartalmaz
- ha nem bio/háztáji, akkor génmanipulált szójás, antibiotikumos hústermék
- mivel sertés,tehát vörös hús,ezért a rendszeres fogyasztása kb. 40%-al növeli a rák, szív-és érrendszeri megbetegedések esélyét
3 pozitívum, 7 negatívum, tehát akárhogy is nézem nem túl egészséges.
Namost csirke, pulyka esetén a helyzet annyiban változik, hogy
- nem kimagaslóan rákkeltő
- jobb a telítetlen zsírsavak aránya
- kevésbé zsíros
Ezzel nyilván egészségesebb is valamivel. Itt már 3:4-hez az arány, tehát fogalmazhatunk úgy, hogy elfogadható minőségű emberi fogyasztásra, de még nem "egészséges", ahogy semmilyen feldolgozott, tartósított, nagyipari hústermék nem is volt soha.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem! Komolyan ennyire nincs fogalmad az egészséges étkezésről?
Egészséges pl.:
- gyümölcs
- zöldség
- teljes kiőrlésű péktermékek
- teljes kiőrlésű tészták
- barna rizs
- gabonák pl. árpa, zab, amaránt, stb.
- hüvelyesek pl. borsó, bab, lencse, quinoa, csicseriborsó
- olajos magvak pl. mogyoró, dió, mandula, tökmag, szezámmag, stb.
- hidegen sajtolt extra szűz olajak pl. tökmagolaj, szőlőmagolaj, szezámolaj, dióolaj
- gyökerek pl. répa, fehérrépa, édesburgonya, gyömbér stb.
- rizsételek, pl. rizstészta, a rizs maga
- a legtöbb tejtermék, magát a tejet leszámítva: tehát a sajt, natúr joghurt, túró kifejezetten jó, a tej nem igazán
- tojás
- friss fűszernövények (nagyon sok antioxidáns, ásványi anyag van bennük sokak meglepetésére)
- kis mennyiségben a színhús, elsősorban hal, szárnyasok, tengeri herkentyűk pl. kagyló stb. (pl. a DGE tehát a deutsche gesellschaft für ernährung vagy épp az ada, who szerint kb. heti 3-400g hús egészséges, tehát max napi 40-50g)
- növényi tejek és joghurtok
Egészségtelen:
- finomított cukor
- fehér liszt
- fehér kenyér, pékáruk
- állati zsírok
- vörös húsok tehát disznó, marha, legtöbb vad, belsőségek
- fehér lisztből készült tészták
- feldolgozott, ipari hústermékek (párizsi, szalámi, virsli, bármilyen felvágott, mirelit, stb.)
- fagyasztott, félkész-és gyorsételek
- nagyobb mennyiségben maga a tej, főleg a gyengébb minőségűek
- meleg préselésű olajok pl. napraforgóolaj, étolaj, stb.
- hidrogénezett növényi zsírok, pl. pálma-vagy kókuszzsír, margarin
Magyarán amit leírtál az egyik sem esik az egészséges témakörbe mert az utóbbiak mind:
feldolgozott, fehér lisztes, cukros, tartósított, ipari péktermékek, melyek rengeteg gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaznak, ami könnyen elhízáshoz, cukorbetegséghez, szív-és érrendszeri gondokhoz vezet, nem tápláló, nincs vitamin vagy ásványianyag tartalma és nem is túlzottan laktat.
Kösz a listát!
-Kenyérből akkor lényegében csak olyat érdemes venni, amire az van ráírva hogy teljes kiörlésű?
-Rizsből csak a barna rizs egészséges? Mi a helyzet pl. a jázmin rizzsel?
-Burgonyánál mindegyik egészséges? Azt hallottam pl. a hasábburgonya nem igazán egészséges... itt mire kell figyelni? Melyik elkészítési mód egészséges és melyik nem?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A hasábburgonya is egészséges ha nem bolti és nem olajban sült. A krumpli alapvetően kalóriaszegény és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag így egészséges. A házi, sütőben vagy olaj nélkül készített sültkrumplival semmi gond.
Az újrafelhasznált vagy mély olajban sütött, bolti mirelit tartósítós ízfokozós hasábburgonya más kérdés.
Rizsből mind egészséges.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!