Egészségesebb a félbarna kenyér, mint a fehér kenyér?
"Nem, én azt hallottam valakitől, hogy a fehér kenyér az igazából félbarna kenyér, csak színezéket tesznek bele, hogy jobbnak tűnjön félbarnánál."
Ez kb ugyanakkora hülyeség.
Nem tudom, az első miért írja hülyeségnek. Itt van a konyhámban egy teljes kiőrlésűnek nevezett kenyér. Rajta va a címkén az összetétel. Mindössze 2% a teljes kiőrlésű rész benne.
A valódi félbarna kenyér egy icipicit egészségesebb, amennyiben lassabban emeli a vércukorszintet. A sumákolt kenyerek viszont ugyanannyira nem jók, mint a fehér kenyér.
Teljes kiőrlésű lisztből készülnek, aminek nagyobb a tápértéke (jobban hasznosul), illetve mivel nem hántolják le a külső rétegét, ezért több olyan fontos elem is belekerül a kenyérbe, ami hasznos a szervezet számára (vitaminok, stb.). Gyakran ezek többféle gabonából is készülnek, nem feltétlen búzából, ami szintén előnyös lehet.
Egyedüli hátránya, hogy pl. a permetszerek után hátramaradt káros anyagok, illetve a betegségek (akár olyan durva dolgok is, mint az anyarozs) így könnyebben belekerülnek az élelmiszerbe, ami nem szerencsés.
"Pékektől tudom, nincs különbség."
Csak éppen tök másfajta lisztekből gyúrják őket..
Nyilván arra is igaz.
Itt egy átlag statisztikaszerűség:
Fehér kenyér: 100 % a búzaliszt aránya.
Félbarna kenyér: 85 % a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya.
Rozsos kenyér: 60 és 85 % közötti a búzaliszt, 15 és 40 % közötti a rozsliszt aránya.
Rozskenyér: 60 % alatti a búzaliszt, 40 % feletti a rozsliszt aránya.
Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80 százalék feletti a rozsliszt aránya, a sikértartalom nagyobb, ezért „nehezebb”, tömörebb a kenyér.
Mindenen lehet spórolni persze, de ha rendes pékségben jársz, akkor a többletpénzért kapsz is valamit. Az ízen és az állagon is érezni lehet, ha más az összetétel, és nem csak színezik. Igazából annyival nem drágább előállítani a félbarna kenyeret. A liszt csak kicsit drágább, a fuvaros ugyanannyit kér érte, az emberek viszik, a pék ugyanannyit dolgozik vele.
Tesco szinten elképzelhető, hogy van sunnyogás, de nem ott kell kenyeret venni.
Mindenben van reláció sajna, de nem látom be, hogy miért érdemesebb csalni normál haszonkulcs és vevőkör mellett. Illetve a szemet és az ízlést annyira nem könnyű átverni.
Én ha pék vagy kenyérgyáros lennék, akkor máshogy csalnék - pl. vannak ezek a vacak teszkós, felfújt kenyerek.
Bennem felmerül a kenyeret előállító és azt eladó erkölcsi felelőssége is. Ha én cukorbetegként elhiszem, hogy a 2% teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyeret bátrabban ehetem, mint a fehéret, akkor ki lesz a hibás a magas vércukrom miatt? Csak én? Köteles vagyok ismerni a valódi teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret? Önmagam érdekében célszerű, de csak én vagyok okolható, ha elhiszem a felíratott?
Kérdező!
Letoltál, hogy te a félbarnáról kérdezel, nem teljes kiőrlésűről. Szerinted a rendes félbarna mitől olyan? Hát attól, hogy részben teljes kiőrlésű liszt van benne.
A fehér, félbarna, barna kenyér között a kétféle liszt aránya tér el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!