Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Meddig áll el a gombás étel?

Meddig áll el a gombás étel?

Figyelt kérdés
Én úgy tanultam, hogy 1-2 napon belül meg kell enni ha van benne gomba, mert utána megromlik, viszont nemrég vettem egy készételt, ami gombaszósszal van, és 2 hét múlva jár le a dátuma szerint. Nem sok ez egy kicsit? Gondolom, hogy tele van nyomva tartósítószerrel, de akkor is..
2015. nov. 11. 17:14
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Pedig pont erre való a tartósítószer.
2015. nov. 11. 17:16
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem a tartósítószer miatt áll ell, hanem a konzerválás miatt: az ételt forrón töltik a dobozda/üvegbe és légmentesen lezárják, majd tovább hökezelik.

Így steril lesz, és ezért nem tud megromlani és akár évekig is eláll, csak az élvezeti értéke csökken idövel, ezért adnak meg ilyen - aránylag rövid - lejárati idöt!

A házilag készült ételek sem azért romlanak meg, mert "lejár az idejük!, hanem mert a levegöben megtalálható kórokozók elkezdenek benne szaporodni és bonatani kezdik az élelmiszert.

2015. nov. 11. 17:42
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A gombakonzerveket már legalább száz éve gyártják, és forgalmazzák, évekig elállnak. A tartósítószeren kívül két tényező van, a csirátlanítás és a csomagolás. Kérdés, hogy az a készétel, amit vettél, hogy van csomagolva. Ha csak úgy rá van téve valami fedél, akkor biztos nem áll el két hétig, ha viszont légmentesen zárva hőkezelték, akkor simán.
2015. nov. 11. 17:45
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a hasznos válaszokat.:)
2015. nov. 15. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!