A fruktóz (gyümölcscukor) és a xilit (nyírfacukor) egészségesebbek, mint a kristálycukor?
Mindkettőnek kisebb a glikémiás indexe, mint a glükóznak, azaz cukorbetegek is fogyaszthatják, de csak kis mennyiségben. Magyarul lassabban szívódik fel, nem terheli hirtelen az inzulin háztartást, de egy kiló fruktóz pont úgy egy kiló szénhidrát, mint egy kiló kristálycukor.
A xilit meg nem is nyírfa, és még csak nem is cukor, mezőgazdasági hulladékból előállított cukoralkohol.
Nyírfacukor a neve, mert eredetileg nyírfából készítették. Ma már inkább kukoricaszárból:
A nyírfacukrot inkább hanyagold, sok ember érzékeny rá.
A szűkebb családomból hárman is!
A fruktóz nem emeli az inzulinszintet, viszont a glikogénraktárakat sem tölti. Ugyanúgy tömény cukor.
A xilit felszívódó szénhidráttartalma jóval kisebb és jó a fogaknak. Mi ezt használjuk, illetve én inkább eritritet, de azt is minimális mennyiségben. A xilit kicsit finomabb, szőlőcukorszerű íze van. Egyeseket eleinte nagy mennyiségben meghajt, nekem sosem volt vele semmi bajom s a páromnak sem.
Fogyókúránál bármit alkalmazhatsz, elvégre te döntöd el, hogy mit eszel a te fogyókúrádban. S a mennyiség is sokat számít. A tömény cukor nem annyira előnyös, de a fogyásban nem akadályoz meg, ha eszel valamicskét. Nagy általánosságban nehezít valamit, nem ideális fogyókúrás cucc (az a zsír és a tojás, ha engem kérdezel, de emberfüggő, kinek mi jön be. bár a zsírnak ugye nincs inzulinválasza, jobban laktat, mint a szénhidrát... nem véletlenül könnyű zsírdús étrend mellett fogyni, ha a szénhidrát alacsony).
De az emberek nagyon különbözőek. Van, aki zömmel gyors szénhidrátokkal fogy könnyedén, ugyanúgy laktatja, mint bármi más s neki az ízlik. A másik véglet az, amikor annyira bekavar az ilyesmi, hogy kvázi felesleges kalória, csak éhes lesz tőle s ennie kell valami mást...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!