Meddig áll el egy befőtt?
Biztos attól függ, hogy mennyire lett jól kimosva az üveg, milyen és mennyi tartósítószer került bele, és attól is, hogy milyen helyen/hőmérsékleten van tárolva.
Mi 3, esetleg 4 éves befőtteket is megeszünk, nincsen semmi baja, esetleg kicsit lágyabb. Fogalmam sincs. Házi befőttekről van szó. Az egyik rokonomnál 13-15 éves befőttek kerültek kidobásra, a legtöbbje elég bizarrul nézett ki, de volt olyan is, amin meg se látszott a kor.
Jó esetben sok év. Tuti ettem egy csomó sokéves befőttet életemben :)
Nem hiszek a tartósítószerekben vagy az üveg eltevés előtti sterilizációjában (amúgyis macera meg extra anyag, ilyet én nem :P), cukrot sem használok. Viszont új, kuktás módszerem van, másfél éve teszek el így dolgokat, nem tudom, meddig fognak elállni :) Eddig minden sikerült, a cukkinit kivéve, úgy látszik, az nem befőttnek való.
Csavaros tetőt használok, az azért jobb, mint a régi celofános módszer, ahol azért megtörténhet szakadás vagy a gumi elöregedése... Ez utóbbit csak a felmenőim használták, én már nem.
Nekem még van 15 éve eltett meggybefőttem.
Igaz rumosmeggy. Abban az évben rengeteg meggy volt, és eluntam dunsztolni, és magvalni, és hidegen cukorral és rummal tettem el vagy 100 üvegnyit. Ma is ugyanolyan pikáns és zamatos, mint a tavalyi.
Befőttesüveg csavaros fémfedővel. A fedő sem korrodált el a 15 év alatt.
Szóval ha légmentesen van lezárva, és nem tud bejutni levegő az abban lebegő bacikkal és főleg gombákkal, akkor nem romlik meg 10 év alatt sem. És ha hűvös sötét helyen van, a színe sem változik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!