Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért annyi Kcal egy élelmisze...

Miért annyi Kcal egy élelmiszer, amennyi?

Figyelt kérdés
Hogyan állapították meg például, hogy a paprikának az energiatartalma 27 Kcal? És ami még nagyon érdekelne, hogy hogyan találták ki, hogy például 10 perces kocogás 100 Kcal-t éget el?
2015. szept. 25. 08:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Az első kérdésre a válasz, hogy egy "kaloriméter" nevű készülékkel állapítják meg. Elégetik és mérik a felszabaduló energiát.

Kb így néz ki [link]

2015. szept. 25. 09:04
 2/11 anonim ***** válasza:
Kocogásnál a fejre erősített álarc megköti a kilégzett szén-dioxidot, majd laboratóriumban meghatározzák ennek mennyiségét és kiszámítják, hogy az mennyi glükózból keletkezett. Ismerve a glükóz (szőlőcukor) kalóriatartalmát, kiszámítható az energiafelhasználás. Természetesen több egyénnél kapott adatokat átlagolnak.
2015. szept. 25. 10:43
 3/11 anonim ***** válasza:

#1: Én is így tudom, de ez nem minden esetben tuti módszer, ugye? Mivel a kinyerhető energiamennyiség az ételt megevőn is múlik, mi a cellulózzal mit sem érünk, de van állat, ami remekül lebontja, a xilitről is olvastam, hogy a felszívódása eléggé szóródik az embereknél is...

A mozgás komplikáltabb, eleve van szénhidrát- és zsírfelhasználás s nagyopn nagy a tévedés lehetősége, mindössze próbálnak egy átlagembert találni, de attól valaki erősen el tud térni. Sosem próbálom megbecsülni a mozgással elégetett kalóriákat (bár kíváncsi lennék :)), túl kevés az infóm hozzá s végülis nekem mindegy.

Persze az ételeknél is van szórás (néha elég sok, sütőtöknél valami hétszeres szénhidráttartalom lehet csak az éretlen-érett közt), de általában azért nem olyan vészesen sok.

2015. szept. 25. 11:54
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Az első esetben én is égetésre gondoltam, az a tuti, nem tudtam, hogy van erre készülék. A mozgásnál a CO2-re nem gondoltam.

De szerintem is egyénenként változik a felhasználás. Szerintem ha valaki bevisz 2000 Kcal-t, mivel nem 100%-os az emésztés hatásfoka, lehet, hogy valaki 500 Kcal-t hasznosít, míg más 1300-at az emésztése. Szerintem két embernek teljesen különböző lehet a széklettel távozó kalóriamennyiség. Innentől kezdve úgy gondolom csupán irányadó lehet egy ilyen kalóriatáblázat. A paradicsomnak kevés, a Milka csokinak több. Nagyjából ezek az adatok ennyire elegendőek szerintem, mivel az emésztés hatásfokának különbözősége miatt nem lehet pontosan kiszámítani, hogy ennyit vittem be, ennyit dolgoztam le, tehát fogyok, hízok, stb. Hülyeségeket írok?

2015. szept. 25. 13:11
 5/11 anonim ***** válasza:

Az ételek esetében ez nagyon egyszerű. Minden étel azonos anyagokból épül fel, csak eltérő arányban, ezek a következők:

fehérje

zsír

szénhidrát

víz

rost

(+vitaminok, ásványi anyagok)

Ezeknek a kalóriatartalma fix; csak az első háromnak van, az utolsók nem adnak energiát. Már csak meg kell állapítani, hogy az adott élelmiszer milyen arányban épül fel ezekből, és kész, egyszerű matekpélda.

A zsírnak a legmagasabb a kalóriatartalma, tehát nem tudsz olyan ételt előállítani, ami azt meghaladja. Bármi más anyagot adsz hozzá, a kalóriatartalom csökkenni fog.

2015. szept. 25. 21:55
 6/11 anonim ***** válasza:
Az igaz, hogy minden ember más mennyiséget hasznosít a bevitt kalóriából. De olvastam egy cikket, ahol az orvos azt mondta, hogy a víz szerű hasmenésnél (betegek) is 90%-os az energiafelvétel. Tehát egészséges embereknél az egyik 1000 kcal-ból felvesz 999-et, a másik meg 997-et. Szóval nincs nagy eltérés.
2015. szept. 25. 22:52
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó!

Tehát, ha megesz valaki 3 kiló őszibarackot, ami 1170 kcal, akkor értelemszerűen kijön valamekkora mennyiségű széklet.

Ha ezt a mennyiségű barackot kiszárítom, és elégetem, akkor keletkeznie kellene 1170 kcal-nyi hőmennyiségnek. Te azt mondod, hogy az elfogyasztás után lévő széklet kiszárítása után, annak elégetésével kb. 3-4 kcal hőmennyiség keletkezne? Nekem ez nagyon kevésnek tűnik, az eltérés meg túl nagynak. De ez az én véleményem.

[link]

Ez a cikk 15%-os veszteséget ír. Tehát 1000 kcal-ból ~150 kcal elvész.

2015. szept. 25. 23:27
 8/11 anonim ***** válasza:
A székletben egyébként sok a baktérium, ami szintén kcal ha elégeted. De én 90%-os energiafelvételt írtam, te pedig 15%-os energiaveszteséget. Szerintem a kettő között nincs nagy különbség.
2015. szept. 26. 18:10
 9/11 A kérdező kommentje:
90%-ost a beteg esetében írtál, híg hasmenésnél, egészséges ember esetében 1-2%-ost írtál.
2015. szept. 26. 21:43
 10/11 anonim ***** válasza:
Akkor helyesbítek, 5-8%. Oké tanárbácsi?
2015. szept. 26. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!