A rántottát miért hívják rántottának?
Tojas felhabosodik a hotol (lasd sutemenyek) ... igaz a panirozott husnak osszefodrosodhat a burok, de a hus randul ossze, nem a prezli.
Szerintem regebben az edenyeket rangattak, hogy ne ragadjon oda semmi. Talan innen az elnevezes.
A rántani régiesen a sütni szóval volt azonos.
Ezért van RÁNTás, RÁNTotta, RÁNTott hús, stb.
Regebben meg nem volt villa es nem volt tapadasmentes edeny sem ... a serpenyoben sutott dolgokat rangattak, a labasban keszulot kevertek, a bogracsban rotyogot razogattak es a roston sulot forditottak ... innen az elnevezes.
"Rantotta" magyarul tojaslepeny. Bo zsirban kell sutni, razogatjuk, hogy egyben maradjon (nem torjuk ossze villaval, nem kavargatjuk!) es lehetoleg mindket oldalan megpiritjuk.
Omlet ennek a "feltestvere", amit csak egy oldalan sutunk meg es a lagyabb oldalaval osszeboritva talaljuk.
Az a rantotta viszont amit mindenki ismer, hogy sitysuty osszedobok egy kis szalonnat es rautok egy par tojast, osszetrutymakolom villaval es befalom, az csak egy menzas stilusu tojasetel.
Tehat a RANTotta, a nyeles es alacsonyfalu edenyben (serpenyoben) es bo zsiradekban piritott dolgokra ertendo.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!