Miért behűteni az ételeket? Ha melegen tartjuk az nem jó?





Tudtommal az is jó ha folyamatosan 70 fok felett tartod az ételeket.
Vagy az elkészítés után rögtön lehűtöd. Persze hűtve tovább elállnak az ételek.





Azért kell hűteni, mert hidegben lelassul a romlási folyamat, lelassul a baktériumok szaporodása. Nagyon hidegben (-20 fok alatt) le is áll.
Melegen tartani lehet egy ideig, de ahhoz 90 °C fölött kéne melegen tartani.
Ehhez egyrészt brutálisan sok energia kéne, gondold el, ha minden készételt, amit megfőzöl, és 1-2-3 napig tartasz, azt 3 napon keresztül 90 °C-ban kéne tartani.
Másrészt ilyen melegen tartva módosul az étel állaga.
90 fokban még simán tovább fő az étel.
Ha egy tészta ételt csak 1 órán keresztül 90 fokban tartasz, attól szétfő.
1 napig így tartva egy kenhető állagú moslék lenne belőle.
Vizet is veszítenek, a rengeteg párolgástól.
Igazából nem is értem a kérdést, hogy képzelted, mondjuk megfőzöl egy pörköltöt, és 2 napon keresztül a gázon hagyod?
Egyébként van olyan szituáció, amikor ezt a módszert alkalmazzák.
Pl egy 8 órán keresztül nyitva lévő menzán, ahol nem éri meg lehűteni az ételt, ott 3 óránként újra kell forralni, mert a forralással csírátlanítják az ételt.
A legveszélyesebb 20 és 60 fok között tartani.
Ezért ha elkészül egy étel, ami 1-3 órán belül nem kerül elfogyasztásra, azt vagy főzés után mielőbb le kell hűteni 10 fok alá, vagy 3 óránként újra kell forralni.
Csak éppen ritka az az étel, ami ezt kibírja.










Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!