Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért behűteni az ételeket?...

Miért behűteni az ételeket? Ha melegen tartjuk az nem jó?

Figyelt kérdés
Az ételek nagyrészét főzni/sütni kell ami úgye gy meleg folyamat de utánna hűteni kell viszont őket hogy ne romoljanak meg. Miért nem jó ha melegen tartjuk? Ezek szerint az elkészítés közben is romlanak a melegtől?
2015. jún. 14. 14:52
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Tudtommal az is jó ha folyamatosan 70 fok felett tartod az ételeket.

Vagy az elkészítés után rögtön lehűtöd. Persze hűtve tovább elállnak az ételek.

2015. jún. 14. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Azért kell hűteni, mert hidegben lelassul a romlási folyamat, lelassul a baktériumok szaporodása. Nagyon hidegben (-20 fok alatt) le is áll.


Melegen tartani lehet egy ideig, de ahhoz 90 °C fölött kéne melegen tartani.

Ehhez egyrészt brutálisan sok energia kéne, gondold el, ha minden készételt, amit megfőzöl, és 1-2-3 napig tartasz, azt 3 napon keresztül 90 °C-ban kéne tartani.


Másrészt ilyen melegen tartva módosul az étel állaga.

90 fokban még simán tovább fő az étel.

Ha egy tészta ételt csak 1 órán keresztül 90 fokban tartasz, attól szétfő.

1 napig így tartva egy kenhető állagú moslék lenne belőle.


Vizet is veszítenek, a rengeteg párolgástól.


Igazából nem is értem a kérdést, hogy képzelted, mondjuk megfőzöl egy pörköltöt, és 2 napon keresztül a gázon hagyod?


Egyébként van olyan szituáció, amikor ezt a módszert alkalmazzák.

Pl egy 8 órán keresztül nyitva lévő menzán, ahol nem éri meg lehűteni az ételt, ott 3 óránként újra kell forralni, mert a forralással csírátlanítják az ételt.


A legveszélyesebb 20 és 60 fok között tartani.

Ezért ha elkészül egy étel, ami 1-3 órán belül nem kerül elfogyasztásra, azt vagy főzés után mielőbb le kell hűteni 10 fok alá, vagy 3 óránként újra kell forralni.


Csak éppen ritka az az étel, ami ezt kibírja.

2015. jún. 14. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
69%
Eleve hogy juthat eszébe valakinek ekkora baromság.
2015. jún. 14. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Hát ha neked van lehetőséged melegen tartani a kaját, akkor tök jó. Én valahogy egyszerűbbnek érzem a maradékot hűtőbe rakni este, mint hogy egész éjjel a tűzhely felett kavargassam...
2015. jún. 14. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!