A savanyúkáposztába mindenképpen kell tejföl?
Attól függ milyen ételt készítesz belőle.
Ha csak nyersen eszed, savanyúként, akkor kimondottan nem passzol hozzá a tejföl. Merthogy a savanyú káposzta önmagában nem főtt étel, csak készítenek belőle sokféle főtt ételt (székely káposzta, rakott káposzta, töltött káposzta, hamis töltött káposzta, káposztaleves, stb...).
Van olyan étel (pl.: rakott káposzta), ahol rá kell sütni.
Van olyan (pl.: székely káposzta, hamis töltött káposzta), ahol csak tálaláskor rakod rá a tejfölt, ezeknél ki lehet hagyni.
Káposztaleveshez egyáltalán nem kell.
FONTOS: Ha laktózérzékenység miatt akarod kihagyni a tejfölt, tudjad, hogy lehet kapni laktózmentes tejfölt is.
(Pici laktóz ebben is van, de elég kevés ahhoz, hogy a laktózérzékenyek többsége is fogyaszthatja.)
A savanyúkáposzából sokféle étel készíthető, közöttük olyanok is, amelyekbe nem szokás tejfölt tenni, és olyanok is, amelyekbe igen... de nem kötelező.
A toroskáposzta tejföl nélkül teljes, a töltött káposztát, székelykáposztát készítik tejföl nélkül, és tejfölösen, de sok helyen szokás hogy tejfölös öntetet adnak hozzá, így aki tejfölösen szereti, meglocsolja az öntettel...
Egyetértek a 4-es hozzászólóval.
Közönséges paprikás rántást készítek!
A tejfölt az asztalra teszem, és akinek kell, majd a tányérjába rak belőle!!!
Ez esetben, ha már:
- kezdő szakács, ráadásul férfi (bocsi!) :)))
- húsos káposzta,
akkor nem ezt a megoldást választanám, hanem inkább egy maréknyi mosott rizst főznék bele, akkor az sűrűsít is rajta annyit, amit kell, és kiadósabb is lenne!
A tejfölt pedig csak a tányérba!!
Az általad elgondolt módszerrel még gyakorlott háziasszonyoknál is előfordul, hogy csomós lesz, csomós marad, és akkor már nem igazán tetszik...
Ezt a módszert gyakorold az olcsó gyümölcs-leveseknél, most jön a szezon. = Kicsit sós vízben megfőtt a bele készített gyümölcs, (alma, birsalma, barack esetén kell bele egy pár szem szegfűszeg + kevéske őrölt fahéj is!). Ezzel a tejfölös-lisztes habarással, állandó kevergetés közben besűríted, utána még ha kell egy pici cukor és kész a gyümölcs-leves!
Egyébként azért hajt meg, mert savanyú a káposzta.
Amikor kibontottad, először tedd az egészet (mosogató fölött!!) tészta-szűrőbe, akkor a leve nem fog szétfolyni. Egy kicsit csap alatt hideg vízzel mosd át. Csak egy kicsit forgasd át a szűrőben!!! a túlzott savasságát kimostad, nem fog meghajtani!
Valóban lehet a savanyú káposztától is, hogy hajt. Ha tejföl nélküli változatban is hajt, akkor valószínűleg erről van szó.
De ha csak tejfölös változatban, vagy a tejföl egyébként (káposzta nélkül is) meghajt; akkor mégis csak (egy enyhe) laktózérzékenységre kell gyanakodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!