Megromlik az étel ha langyosan/melegen teszem a hűtőbe?
Nem lesz baja, amennyiben nem borítod be! Ez esetben ugyanis a lehűlés során távozó hő, pára, el tud távozni belőle!!!
Az más dolog, hogy valóban felmelegíti a hűtő légterét, tehát a hűtő nem fogja ezt szeretni. 1-2 alkalommal még elmegy, de ha rendszeresen így teszel, szerintem hamarabb előjön valami gond-baj vele.
Nem az ételnek lesz baja, hanem a hűtő nem szereti!
1.: A botulin nem keletkezik, hanem baktériumok állítják elő;
2.: a hűtő belső hőmérséklete emelkedik, ami a villamos fogyasztást növeli;
3.: a pára lecsapódik, ami jobb esetben vízként távozik, rosszabb esetben a hűtő belsejébe felfagy, ami a hatásfokot csökkenti (lassabban hűl le a beltér, többet fogyaszt a hűtő)
.
Mindezeket figyelembe véve, szobahőmérsékletnél melegebb ételt nem ajánlatos a hűtőbe tenni.
Semmi baja sem lesz, még a hűtőknek sem! Főleg ha nofrost-os, ami a hideg levegőt keringeti. Ez a régi intelem a nagyszülők idejéből való, a fridzsiderek korából, amikor (még a hatvanas években is) még minden reggel jött a jeges, aki hozta a jégtömböket, amit szépen beraktak a frigóba, és egy napra elvolt.
Ha abba beraktál egy forró kaját, nyilván nem tett jót a jégnek.
A mai hűtök ezt minden károsodás nélkül elviselik, erre vannak tervezve. Sőt, sok olyan pontja van a világnak, ahol a bacik, kórokozók miatt semmilyen romlandó/nem romlandó ételt nem szabad órákra kint hagyni, ezért melegen hűteni kell! Ez etty forró nyári napon nálunk is indokolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!