Ha egy tejtermék csomagolásán nincs feltüntetve, hogy homogénezett vagy pasztörizált, akkor mentes is ezektől az eljárásoktól?
Szerintem akkor mentes, ha nincs ráírva. A trapista sajtra rá van írva, de egy drágább, jobb minőségű sajtra nincs. Most direkt benéztem a hűtőbe a kedvedért. :-) Van pl. bivalytejből készült mozzarellám, arra sincs ilyesmi ráírva, csak tej és oltóenzim, meg só, viszont az rá van írva, hogy hogyan készítik. Gondolom a fent említett eljárásokkal nem is olyan lenne az állaga és az íze. Ettem már Erdélyben sajtot, amiket házilag készítenek, gondolhatod, hogy nem homogénezik, meg pasztörizálják. Később vettem is itthon ugyanolyant, de előtte elolvastam mi van ráírva hátha hamisítvány, de nem az volt.
Nem tudok neked márkát írni, mert direkt mindig valami más-más különlegességre vadászok, de biztos lehetsz benne, hogy az összetevőknél nem hazudnak, mert nem hazudhatnak, érdemes elolvasni, mielőtt megveszed. Én mindig szánok rá időt, hogy a pultnál elolvasgatom olcsóbb és drágább termék összetevőit, általában magukért beszélnek és a minőség is.
Ha ezek amiket kérdeztél rá vannak írva, akkor általában abban más is van, amivel elérik a kívánt állagot mert pl. egy bolti pasztőrözött tejből nem tudnál túrót csinálni.
Ha valaki nem tudja mi az a pasztőrözés, adja vissza az általános iskolai bizonyítványát... a nyerstej pasztőrözése 74-78 fokon való hőkezelelés, ami nélkül már nem is kerülhet forgalomba semmilyen tej, illetve az abból készült tejtermék.
A homogenizálás egy mechanikai eljárás, ami azt jelenti, hogy a tejben lévő zsírt "szétbonbázzák" molekulákra, így a tejfolyadék minden cseppjében azonos mennyiségű zsírmolekula lesz.
Anno, mikor ezt még nem végezték, akkor lehetett látni pl a zacskós tejeken a zsír kicsapódását.
Szóval semmi ördögtől való nincs egyik eljárásban sem, csakis a minőség biztosítása a célja.
Mentes ezektől az eljárásoktól a tehénből kifejt tej, de épeszű ember azt is felforralja otthon. igaz, hogy az nem lesz homogén a zsírját illetően.
4# az eddigiekből honnan szűrted ki, hogy nem tudjuk mi a pasztőrözés és a homogenizálás? Nagyon nem erről szólt a téma, hanem arról ,hogy a kérdező valószínűleg valódi tejkészítményt szeretne vásárolni. Mérget vehetsz rá, hogy a fenti eljárások után már nem az lesz. Nem véletlenül vegyítik a bolti "tejtermékeket" növényi eredetű transzzsírokkal és keményítő adalékokkal, hogy elérjék a kívánt állagot. Ja és tudod miért szükségesek ezek az eljárások manapság? Te is megmondtad: "ami nélkül MÁR nem is kerülhet forgalomba..." És tudod miért nem drága?
Mert annyira nincs meg az alapvető higiénia a tejüzemekben, azért. Háznál, olyan tartóknál, akiknél normálisan vannak tartva az állatok, elvan mosva a fejőgép, vagy tovább megyek, kézzel fejik, nem is fordulhat elő annyiféle kórokozó, mint a nagyüzemekben. Nagyüzemben egyszerűbb a terméket fertőtleníteni, mint az eszközöket. Ezért nem készül rendes sajt és túró. Szóval kedves kérdező, ha van rá mód, vegyél házi tejet és készítsd el magad, az a tuti.
Te nagyon el vagy tévedve kedve utolsó, és jobb lenne, ha nem vezetnéd félre az olvasókat.
Nem a levegőbe beszéltem, és tudom mi történik egy nagyüzemben,- a legszigorúbb EU-us alapkövetelményeknek megfelelő- higiéniás termelés.
Senkit nem akarok lebeszélni a házitejről, de mindenkinek tudni kell, hogy a bolti tejeket sem zagyválják össze, ahogy te írod.
Szigorúan meg kell különböztetni a növényi zsiradékkal készült termékeket, és ezt a csomagoláson is feltüntetni.
Addig míg van rá igény, nyilván gyártani is fogják.
Mindenkor a vevő dönti el, hogy mit vásárol meg a pénzéért.Senkire sincs rákényszerítve semmi.
"csak" 42 évet töltöttem a tejipari szakmában, ugyanannál az országosan is elismert nagyvállalatnál.
Elhiheted, hogy van "némi" rálátásom a gyártási folyamatokra, a termékek minőségére,... és hadd ne soroljam.
És nem keverendő össze az 1-2 tehenes kistermelő a modern tehenészetet fenntartó többszáz tehenes szintén magántermelő, mert, ha a tejipar nem venné át a tejét feldolgozásra, akkor bezárhatná a kapuit és éhen is halhatna.
A tehéntartás és a feldolgolzóipar egymásra van utalva,
mindkettőnek jól felfogott érdeke a minőségi alapanyag/felfoldozott tejtermék előállítása.
Amúgy még lehet válogatni a hazai feldolgozók termékei között, kinek-kinek ízlése, pénztárcája szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!