Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A téli szalámit, miért lehet...

A téli szalámit, miért lehet nyáron kapni?

Figyelt kérdés
2014. aug. 12. 23:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
82%

hűtőben hideg van, így nagyon örül annak a légkörnek a téli szalámi.

4 évszak pizzával az a baj amúgy, hogy 1 év, mire elkészül, és mindig csak az 1/4-e meleg, a többi már elhűlt. decemberben panaszkodtam a pizzériában, azt mondta a pultos, hogy márpedig ez ilyen, de hogy örüljek, kintről hozott egy kis havat, és a téli negyedet is lehűtötte.

2014. aug. 13. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim válasza:
100%
Azért téliszalámi a neve, mert régen, az Oszták-Magyar Monarchia idején csak télen gyártották.
2014. aug. 13. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 tetkosroli00 válasza:
100%

Téliszalámi

Nevét arról kapta, hogy sokáig

kizárólag télen készült. A

téliszaláminak titulált termék a tél

(november–február) hónapokat szinte

veszteség nélkül átvészelte és az

eredeti textúrához hasonló állagot

mutatott. Hűtés nélkül a nyári

melegben is hosszú ideig tárolni

lehet. Készítésének titkát Herz Ármin

hajózási vállalkozó olasz

hentesmesterektől leste el, majd

hazatérése után 1888-ban

szalámigyárat alapított

Magyarországon (2012-ben

lebontották, a HERZ termékeket a

Bonafarm Csoport tagja, a Pick Szeged

Zrt. gyártja). A Herz szalámi védjegye

a szalámirudakon megtalálható H

betűvel kombinált hajóhorgony, amely

a Herz téliszalámi eredetiségét jelöli

és garantálja. A téliszalámi egy sertéshúsból ,

sertésszalonnából készített, füstölt

szalámiféle.

A szegedi téliszalámi 2007 óta

Európában védett eredetű magyar

élelmiszer, hungarikum .

Az 510/2006 (EK) rendelet alapján

készített összefoglaló lap szerint a

szegedi téliszalámi „2—4 mm

szemcsenagyságúra aprított és

egyenletesen elkevert sertéshús és

sertés szalonnaszemcsékből álló,

sózott és fűszerezett ( fehér bors,

szegfűbors , csemegepaprika-

őrlemény), természetes vagy

természetazonos vízgőzáteresztő

műbélbe töltött húskészítmény,

amelynek felülete a bükkfahasábokkal

történő füstölést és szárításos érlelést

követően szürkésfehér nemespenész

bevonatot kap.”

2014. aug. 13. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 tetkosroli00 válasza:
53%
wikipédia am kíváncsi lettem má én is na meg éhes kurw@ drága ( nekem)lányaim szeretik:)
2014. aug. 13. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!