A téli szalámit, miért lehet nyáron kapni?
hűtőben hideg van, így nagyon örül annak a légkörnek a téli szalámi.
4 évszak pizzával az a baj amúgy, hogy 1 év, mire elkészül, és mindig csak az 1/4-e meleg, a többi már elhűlt. decemberben panaszkodtam a pizzériában, azt mondta a pultos, hogy márpedig ez ilyen, de hogy örüljek, kintről hozott egy kis havat, és a téli negyedet is lehűtötte.
Téliszalámi
Nevét arról kapta, hogy sokáig
kizárólag télen készült. A
téliszaláminak titulált termék a tél
(november–február) hónapokat szinte
veszteség nélkül átvészelte és az
eredeti textúrához hasonló állagot
mutatott. Hűtés nélkül a nyári
melegben is hosszú ideig tárolni
lehet. Készítésének titkát Herz Ármin
hajózási vállalkozó olasz
hentesmesterektől leste el, majd
hazatérése után 1888-ban
szalámigyárat alapított
Magyarországon (2012-ben
lebontották, a HERZ termékeket a
Bonafarm Csoport tagja, a Pick Szeged
Zrt. gyártja). A Herz szalámi védjegye
a szalámirudakon megtalálható H
betűvel kombinált hajóhorgony, amely
a Herz téliszalámi eredetiségét jelöli
és garantálja. A téliszalámi egy sertéshúsból ,
sertésszalonnából készített, füstölt
szalámiféle.
A szegedi téliszalámi 2007 óta
Európában védett eredetű magyar
élelmiszer, hungarikum .
Az 510/2006 (EK) rendelet alapján
készített összefoglaló lap szerint a
szegedi téliszalámi „2—4 mm
szemcsenagyságúra aprított és
egyenletesen elkevert sertéshús és
sertés szalonnaszemcsékből álló,
sózott és fűszerezett ( fehér bors,
szegfűbors , csemegepaprika-
őrlemény), természetes vagy
természetazonos vízgőzáteresztő
műbélbe töltött húskészítmény,
amelynek felülete a bükkfahasábokkal
történő füstölést és szárításos érlelést
követően szürkésfehér nemespenész
bevonatot kap.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!