Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Lehetséges házilag zöldségeket...

Lehetséges házilag zöldségeket szárítani, zöldségporokat készíteni?

Figyelt kérdés

Spenótot, karfiolt, karalábét, brokkolit, padlizsánt, cukkinit, patiszont stb. Megszárítani, aztán porrá őrölni, hogy hetekig, akár hónapokig elálljon, és utazáskor, vagy bárhol, ahol nincs hűtési és főzési lehetőség, fel lehessen használni? (Simán elkeverve vízzel, vagy belekeverve egyéb készételbe.)

A bolti zacskós levesporokban nem nagyon bízom, sok lehet bennük az adalékanyag. A bio cuccok meg iszonyat drágák. Viszont nem hallottam még ilyet, hogy házilag zöldségport készítenek, ezért felmerült bennem a gyanú, hogy ez talán nem olyan egyszerű, mint ahogy elképzeltem. Valaki próbált már hasonlót?



2014. máj. 16. 23:10
 1/7 anonim ***** válasza:
2014. máj. 16. 23:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Így, ahogy leírtad, nem. De a hagyományos tartósítási eljárások ma is működnek, aszalás, savanyítás, kovászolás, stb. Kidunsztolva üvegben eláll hűtés nélkül a lecsó, ebből kiindulva valószínűleg más lesütött zöldségek is.

Egyébként biztos, hogy hallottál olyat, hogy házilag port készítenek, őrölt paprika a neve és minden magyar háztartásban megtalálható. De ez nem minden zöldségnél működik, a befőzés már inkább.

2014. máj. 17. 00:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Zöldséget igen. Fehérrépát, sárgarépát lereszeled, nagy csomagolópapírra teszed, napokig szárítod, forgatod száraz helyen, majd papírzacskóba teszed, öntesz hozzá egy kis sót tartósítónak.
2014. máj. 17. 00:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Paleo boltban láttam már brokkoli- és spárgaport, nem néztem, hogy mennyi ezeknek a víztartalma, s nem számoltam ki, hogy mennyivel drágább, mint házilag, az a helyzet.


Nos, én répát, petrezselymet, céklát aszaltam már, a többieket nem, de nyilván lehet. Nekem van aszalóm, de kánikulában a napon ugyebár olcsóbb s az sem bonyolult. Még a lédús gyümölcsök és a paradicsom is megaszalódik, pont a zöldségek ne tennék?

2014. máj. 17. 01:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

A legkíméletesebb tartósítási mód a fagyasztás, ezzel gyakorlatilag megörzi a frisseségét a zöldségféle.


Száritani is lehet, ehhez a zöldségféléket fajtánként külö vékony (1-2 mm-es) szeletekre vágra, sütöpapíron egy rétegben kiterítve VAGY a szabadban, árnyékban (a napon szárítottnak elmegy a szine és több értékes anyag is tönkremegy benne) lehet szárítani, VAGY a sütöben 40-50 fokon. Ez utóbbinak az az elönye, hogy gyorsan megszárad, mert ha napokig tart a szárítás, akkor könnyen megrohad közben.

Amikor pattanva törik a zöldség, akkor légmentesen záró dobozba vagy zacskóba téve kell tárolni. Célszerü kisebb egységekben csomagolni, mert a kinyitáskor belekerülö légnedvesség miatt egy-egy felbontott csomagot aránylag hamar (egy hónapon belül) el kell használni.


A szárítás aránylag sok munka, de megéri, mert a boltiakkal szemben nincs benne semmiféle adalék, tehát egészségesebb lesz.

2014. máj. 17. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! Ezt a sütős megoldást ki fogom próbálni!

"Egyébként biztos, hogy hallottál olyat, hogy házilag port készítenek, őrölt paprika a neve és minden magyar háztartásban megtalálható."


Pirospaprika leves... végülis lehet, hogy finom lenne, de azért nem próbálnám ki. :D Olyan zöldségekre gondoltam, amiket fent írtam, amikből levest lehet készíteni kis víz hozzáadásával, pl kempingezéskor.

2014. máj. 19. 11:09
 7/7 anonim ***** válasza:

A sütöshöz még csak annyit, hogy nem szabad 50 foknál melegebbnek lennie, és a sütö ajtaját résnyire nyitva kell hagyni.

Ha villanysütöd van, akkor a légkeverés kimondottan elönyös erre.

2014. máj. 19. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!