Trappista sajt külsején száraznak tűnő fehéres foltok jelentek meg. Ez penész?
Nem. Csak kicsapódik rajta a só!
Ha penész lesz rajta az olyan kékes zöld színű!
Első rosszul tudod, ez penész. Ha vársz pár napot, ugyanaz a folt be is zöldül.
Elvileg le lehet vágni a szélét (mindet, körbe), és a belseje még ehető (mindenhol ezt olvasni), de én ezt csak egyszer csináltam, hasmenés lett a vége. Azóta kidobom.
Ahogy a 2-3. írja, úgy van.
Tudom, Magyarországon népszerű tévhit a szegényebb réteg köreiben, hogy az még úgy jó, meg körbe lehet vágni, de ahogy valaki írta: amikor a felületén már látható a penész, akkor az egész sajtot átszőtte a penészgomba. KI KELL DOBNI! Nem vicc. Rengetegféle fertőzést, hasi bántalmat el lehet tőle kapni. Ráadásul hiába vágod körbe, belülről is érezhetően büdös és kellemetlen ízű a sajt attól még. Sokan ezt erős fűszerezéssel nyomják el, de ettől még a káros hatásai megmaradnak...
Azoknak üzenem, akik itt lepontoznak mindenkit:
Egészségetekre! Egyetek csak penészes ételeket. Gratulálok!
Nincs semmi sókiválás! Az bizony penész, ha fehér, ha ződ, ha kockás, akkor is. Rá lehet feküdni persze a piros kézre, de aztán ne tessék majd óbégatni, hogy jaj de beteg vagyok.
Itt is írja egy kedves szaktárs, hogy megette mert meg lehet, csak utána rosszul volt. Ha ez a cél!
Egy egész kerek sajtnál ha egy ici pici helyen zöldes kékes penész folt van rajta 1-2cm akkor simán le lehet vágni, nem lesz tőle semmi bajod.
Nem fog az ember egy egész sajtot kidobni csak úgy a kukába.
Mi mindig így csináljuk, a penészes részt levágjuk és kész, lehet tovább enni. Eddig semmi probléma nem volt utána vele.
Persze ez akkor oké, ha csak 2-3-cm-es penészes foltok vannak rajta! Ha már a fél sajt olyan, akkor kuka.
De addig sose jutottunk el, ha véletlenül megjelenik rajta egy ilyen pici penész folt, csak simán levágni, azt ehető!
"Mi mindig így csináljuk, a penészes részt levágjuk és kész, lehet tovább enni. "
Lehet, csak nem egészséges. Ha magadnak ártani akarsz az egy dolog - de ne reklámozd, és ne javasold másoknak is.
Kemény és félkemény sajtokba nemctud a felszínnél mélyebbre hatolni a oenész, ezért biztonsággal levágható.
Az a fehér kiválás a trapper felületén, aminek olyan erős sajtszaga van nem penész, hanem kalcium-laktát és biztonsággal elfogyasztató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!