Hogyan teszik zsírossá az UHT-s tejet?
Rosszul tudod, nagyon rosszul. Az ultrapasztörizálás csupán túlhevítést jelent nyomás alatt. Ez arra való, hogy csírátlanítsák a tejet. Azért áll el sokáig, mert nincsenek benne baktériumok, mint a friss tejben, és légmentesen van lezárva. Ennyi a titka. Sem porítás, sem tartósítószer nem kell hozzá. Ez csak megdrágítaná a folyamatot, és felesleges munkafázisokat jelentene.
Azt értsd meg, hogy a tej és bármi más is azért romlik meg, mert baktériumok vannak benne, és azok elszaporodnak. Ha kiölöd a baktériumokat és légmentes környezetet biztosítasz, akkor tartós marad a termék. Tehát amikor nosztalgiázol, hogy bezzeg a a valódi tej milyen, akkor a baktériumokat és a megromlást hiányolod.
Sajnos nagyon mélyen beleivódott a te gondolataidba is a tejporos hülyeség, meg hogy tartósítva van, meg nem igazi, stb. Valószínűleg én sem foglak meggyőzni, mert a tények nem érdeklik az embereket.
Pedig mindketten kitűnő választ adtatok, csak megerősíteni tudom.
Hogy a kérdező mit tud... hát arról nincs is véleményem, akkora butaság.
A "hagyományos" tej nem áll el pár hétig, max pár napig :). Szerintem egyébként ezeknek a tejeknek más ízük van, az UHT-nek is meg a 21 naposnak is, szerencsére a Sparban a saját márkás még pont sima, más helyeken általában csak a Cserpes ilyen, ami kétszer annyiba kerül, vagy ha van kimért akkor az, de azzal meg nem szeretek bíbelődni.
Az igaz hogy homogenizálják a legtöbb fajta tejet, ez valami olyasmi hogy összetörik benne a zsírt, ezért van az hogy régen a tej tetejére feljött a tejszín, most meg ha zsírosat veszel se jön fel, homogén marad. Pont a Cserpesnél lehet megfigyelni még ezt, azt nem homogenizálják, meg gondolom a kimértet(nyers tej) se.
Egyébként a tejpor megőrzi a zsírtartalmat (de gondolj csak a kakaóra, az is), bizonyos fajta joghurtok zsírtartalmát tejporral szokták növelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!