Hogyan hamisítják a mézet? Néha az az érzésem, hogy inkább cukorsziruppal van dolgom, mint valódi mézzel!
Hamis mézet könnyedén lehet készíteni cukorból. Nagyon egyszerű - Kínában üzemszerűen is csinálják.
Ha nem akarnak lebukni, kevernek bele egy kevés igazi mézet, a virágpor miatt.
Tévedések elkerülése végett: a hamis méz 95%-ban olyan, mint az igazi méz!
Csak az az 5%-nyi vitamin, gyógyszer, stb. hiányzik belőle, amit a méhek tesznek bele.
"Csak az az 5%-nyi vitamin, gyógyszer, stb. hiányzik belőle, amit a méhek tesznek bele."
Gyógyszert tesznek bele a méhek? :D Ezen most felnevettem.
Te sehonnan.
Még műszerekkel is igen nehéz kimutatni, ha tesznek bele egy kicsit az igazi mézből is.
Ismert méhésztől vagy kereskedőtől vegyél, akiben megbízol.
A "gyógyszer" pedig természetes antibiotikumot és hasonlót jelent.
Én ezt googliztam ki róla:
Amit csinálni tudsz:
Hamis méz felismerése
– A mézhamisítás legegyszerûbb módja a vizezés. Vásárláskor zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévõ buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínû, hogy hamisított. Ellenõrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehûtött mézben a buborékok mozgása lelassul, s így már nehezebb megállapítani a vizezést.
– Ritkábban, de kapható az úgynevezett “éretlen méz” is. Ilyen mézet se vegyünk, mert ez is jóval hígabb a szokásosnál, bár nem számit hamisítványnak. Ilyenkor is érdemes rákérdezni a méz eredetére, minõségére.
– A virágmézként árult “mûméz” invertcukorból aromás anyagok (néha zamatos méz) hozzákeverésével és festékanyagok színezésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkezõ esetben homályos lesz és rövid idõ múlva a belekevert anyag leülepedik.
– Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitõl, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínû, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!