Nagy mennyiségű tej fogyasztása hogyan hat a szervetre?
Kevés elegendõ a szervezet egészségéért,de szerintem nagy mennyiség elõbb-utóbb ártó, mivel az állati fehérjék egy bizonyos mennyiség után károsak.
Mi az,hogy napi 21 is?Literben?
Az első által említett "nagy mennyiségű fehérjétől" nem kell tartani, mivel a tejben szinte nincs fehérje. Azért terjedt el ez a legenda, mert fehér színű, és a parasztja azt hitte, hogy a fehérjétől. Ez a hatalmas fehérjetartalom 3,5%. Egyébként sincs olyan hogy túlzott fehérjefogyasztás. Elméletileg lehetséges, viszont ahhoz rengeteg húst kellene enni, és nagyon kés vizet inni.
Emellett rengeteg cukrot tartalmaz, ami káros.
Fontos még megemlíteni az állati hormonokat is, amiknek semmi keresni valójuk a szervezetben.
2 l liter tejben 70 g protein, 100 g szénhidrát és 1,5% zsírszázalékú tejjel számolva 30 g tejzsír van.
A tejzsír modern kutatások szerint nem növeli semmilyen szinten a szív-és érbetegségek kockázatát. Nyugodtan fogyaszd, amennyiben belül van a napi zsírbeviteled határán.
A tejben található szénhidrát, a laktóz = tejcukor. Szőlőcukor és galaktózt, amelyet a laktózmentes tejekben erre a két alkotóelemre bontanak szét. A laktózmentes tej édesebb, mert az valóban csak cukrot tartalmaz, ellenben a laktóz GI-ja, azaz glikémiás indexe alacsony.
Én pont a nagy mennyiségű tej fogyasztásakor jöttem rá, hogy laktózérzékeny vagyok, mivel fél liter és 1 liter közötti fogyasztás után jelentkeznek tipikusan a laktózérzékenység tünetei fél óra múlva: puffadás, görcsök, hasmenés.
A tejben valóban vannak állati hormonok, és a mai tejet nagyrésze tejporból van visszahigítva. Azonban proteinje magasan veri a hús proteinjét, mind aminosav összetételében, mind hasznosulásában, és a hússal szemben sokkal több értékes tápanyagot tartalmaz, pl. B12 vitamin, D-vitamin, retinol (A-vitamin), több káliumot, kálciumot stb.
A tej igenis jó fehérjeforrás, a sajt pl. sűrített tej, a proteinporok 99%-a a tej alkotóelemeit tartalmazza sűrítve, a túró, jogjurtok, szemcsés sajtok is tejből vannak. A tej izomépítő tulajdonságai is kutatások szerint jobbak a teljes napra vetítve, mint a tejsavófehérje porok, ennek oka pedig az, hogy a lassabb felszívódás miatt kevésbé oxidálódik a májban, azaz égeti el a proteint a szervezet energianyeréshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!