Miért káros a búzaliszt?
Van az egyik irányzat, akik szerint a glutén káros, és őszerintük mindenféle búza, búzaliszt, beleértve a teljes kiőrlésűt is, káros.
Van a másik, aki szerint csak a finomliszttel van gond. k azt mondják, hogy az a probléma, hogy a sima finomlisztet túl gyorsan megemészted, így hirtelen magasra emeli a vércukorszintedet, ami egészségtelen. Másrészt a sima finomliszttel készült élelmiszerekben túl kevés a rost, ami pedig fontos az emésztőrendszer működéséhez. A korpa elég sok élelmi rostot tartalmaz, úgyhogy az javít ezen.
Egyrészt van a glutén-tartalma, ami állítólag sok embernél okozza a különböző emésztési zavarokat, a vastagbél-gyulladást és hasonlókat fognak rá.
Másrészt a magas ch-tartalma, amely állítólag a leginkább felelős az emberek elhízásáért.
A többi féle-fajta lisztben mindezek az értékek lényegesen alacsonyabbak.
Persze valóban lehet igaz, hogy itt sincs más, minthogy addig-addig kutatodtak, míg rátaláltak erre a két összetevőre, amelyeket "lehet szidni", mint haszontalan dolog, csak azért, hogy a többi terméket is el tudják adni.
Én a zsír-étolaj jó-rossz példáját tudom erre felhozni!!!
Nem tartalmaz tápanyagot, rostot, viszont hízlal. Ezt nevezik üres kalóriának.
Ezen felül a finomított élelmiszerek általában nincsenek kedvező hatással a bélflórára.
Ezért tanácsos inkább rozslisztet, tönkölylisztet, édesítéshez pedig nádcukrot, nyírfacukrot, mézet használni.
Közvetlenül ugyan nem betegít meg, de miért együnk szemetet ha van más alternatíva is?
"legalább ha egyedül vagyok, akkor csináljak magamnak normális kaját, kis mennyiségben meg csak nem fog ártani"
Szerintem ez a tökéletes hozzáállás, amit itt leírtál. Van is egy mondás, hogy nincsenek mérgező anyagok, mérgező mennyiségek. Én azt is elég szórakoztatónak találom, mikor valaki leszedi a panírt a rántott húsról, mert abban liszt van, az meg szénhidrát, és neki most nem a szénhidrátnapja van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!