Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ki tudja, miért termeli a...

Ki tudja, miért termeli a tehén a tejet?

Figyelt kérdés

Ez egy felmérés. Kérdezzétek meg ismerősötöket, barátotokat, barátnőtöket, gyerekeiteket, szüleiteket, sógorotokat, sógornőtöket, unokáitokat, unokahugaitok satöbbi:D

Kíváncsi lennék ki tudja (én igen) minek is az eredménye az, hogy tejet iszol!

(Ha lehet mindenféle utánanézést nélkülözve adjatok válaszokat!)

Köszi!

2013. szept. 17. 01:23
 1/7 anonim ***** válasza:
Talán azzal etetné a bocit.
2013. szept. 17. 02:01
 2/7 doboszoli ***** válasza:
69%
Én is tudom.(alapszakmám)
2013. szept. 17. 06:32
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Amiért az ember is, vagy a többi emlősállat is. Az utódnak szüksége van az anyatejre, mint táplálékra.
2013. szept. 17. 07:10
 4/7 doboszoli ***** válasza:
Szívesen kifejtem bővebben ha valakit érdekel. Tényleg tudom, hiába a lepontozás.))
2013. szept. 17. 19:00
 5/7 anonim ***** válasza:

Gondolom nem az utódok miatt, mert akkor nem lenne folyamatosan teje. Mindamellett úgy tudom, mikor bocija van, akkor másabb teje van, mint a mindennapokban.

Doboszoli, engem érdekelne, légyszives írd le!

2013. szept. 17. 19:59
 6/7 doboszoli ***** válasza:
100%

De, az utód(ok) miatt!

A tyúk sem azért tojik, hogy Te ehess rántottát, hanem azért, hogy szaporodjon. Nem véletlenül kezdi a tojástermelést akkor, amikor a napok kezdenek hosszabbodni, hiszen ekkor lesz, lenne a kelés, a csibéknek ideális életkörülmények.

Vissza a tehénhez!

Vegyünk egy tehenet, (üszőt) ami kint van a csordában, emberi beavatkozás max. az etetés, bika rendelkezésre áll. "Mint a hölgyek" , 28 naponként ivarzik, (bocs a hasonlatért!), ekkor a bika megtalálja, és...(korhatáros történet.DD)

9 hónapig hordja a vemhet, majd megellik. Az ellés során szabadulnak fel a tejelválasztást serkentő hormonok, (mint a nőknek a szülésnél), és a borjú 6-8 hónapos koráig tejel, amit a borjú, -később szilárd táplálékkal kiegészítve- jóízűen elfogyaszt. Közben rendszeresen ivarzik, előbb-utóbb megtermékenyül. Az ellés előtt kb.két hónappal, nem engedi szopni az első borját, elapad, kvázi felkészül a következő ellésre. Ennek eredménye az ún. "rúgott" borjú. (az anyja "elrúgja" magától-szó szerint)

Ám most jön az emberi beavatkozás, a borjat a föcstej kiszopása, megitatása után mesterségesen nevelik, a tejet meg jól eladják. A föcstej(előtej, kolosztrum) megitatása a borjú számára létfontosságú, hiszen eltávolítja a magzatkori bélszurkot, és védő anyagokkal látja el az újszülött borjút. A tehenet az ellés után a lehető legkorábban újra vemhesítik(általában mesterségesen) és a folyamat kezdőik elölről.

Irányított takarmányozással a tejhozam a genetikai határokon belül fokozható, de ez már egy külön (nagy) téma.

2013. szept. 17. 20:40
 7/7 anonim ***** válasza:
A tehén akkor ad folyamatosan tejet, ha évente vannak borjai.
2013. szept. 17. 21:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!