Hol érdemes húst beszerezni? Hentes vagy üzletlánc? Piac kilőve, mert nincs a közelben
Az üzletláncokban kapható tálcás húsok, pl egy Master good, gondolom azért alaposan ellenőrízve van, mármint maga a telephely. Míg egy sarki kis magánhentest, nem ellenőríznek annyira.
Én még sose vettem szerencsére büdös húst, általában jó minőségű dobozos húst veszek az üzletben, nagybevásárláskor, de ezt olyan 'egészségtelennek" érzem.
Ha a hentestol veszem akkor kicsit nyugodtabb vagyok, de a múltkor pl otthon vettem észre hogy pici hangyák vannak a húsban, ilyen sose volt a bolti dobozos hússal.
Amúgy nem nagy mennyiség, kB 1,5 kiló húst eszünk egy héten ketten.
Az általános válasz, hogy ott érdemes megvenni bármit, ahol a számodra megfelelő minőségben a neked megfelelő áron meg tudod venni és az eredménnyel tartósan elégedett vagy.
Érdemes figyelembe venni, hogy a hentesek kereskedése és az áruház láncok pláne tömegesek. Ezerszámra árulják a termékeket, amiket nem is ők maguk állítanak elő, hanem úgy veszik át más termelőktől, akár több féle forrásból. Szóval a minőség mindenhol képes lehet ingadozni. Minél nagyobb az eladott mennyiség, annál nagyobb a statisztikai valószínűsége, hogy időnként becsúszik valamilyen hiba, amit akár véletlenül nem sikerül észrevenni és orvosolni, akár az is, hogy ezeket akár jóhiszeműen, akár tudatos ügyeskedésből megpróbálják elmaszatolni.
Egy nagy áruházláncnál akár az egyes boltok között is lehet ég és föld a különbség akár már a termékek minőségében is, de ugyanúgy a dolgozók szakértelmében, munkájának minőségében, megbízhatóságában is.
Egy kisebb boltnál akár egységesebb, garantáltabb is lehet a minőség, mert a tulajdonos, cégvezető jobban átlátja a dolgozók munkáját és a termékek minőségét, állapotát, már csak a mennyiség miatt is könnyebb lehet ellenőrizni. Emiatt több múlik a tulajdonos/cégvezető szakmaiságán, vagy épp haszonéhségén, hogy a minőséget, vagy a trükközést helyezi előtérbe. Ezt viszont minden esetben egyedileg érdemes mérlegelni, nem üzlettípus függvényében általánosítva.
Hogy az egyik/másik típusú üzlet típus, vagy azokon belül egyik vagy másik cég/bolt/hálózat mennyire megbízható, azok leginkább feltételezések, hiedelmek. Pont az ilyen vélelmek és elköteleződések erősítését szolgálja a brand építés és marketing, hogy pusztán a címke alapján jobbnak, megbízhatóbbnak ítéld egyik dolgot a másiknál. Ezekben a feltételezésekben akár lehet is valami, de garancia egyáltalán nincs rá, hogy biztosan így van és minden esetben helytállóak.
Mivel a te érdeked, hogy minőségi legyen, amit megveszel, a te elemi érdeked ellenőrizni, hogy amit kapsz, az milyen minőségű. Akár előre csomagolva, akár előtted kimérve vásárolsz, érdemes alaposan megnézned, hogy milyen állapotú, minőségű a vásárolt termék. Csomagolt termék esetén fontos ellenőrizni a feltüntetett szavatosságot, a csomagolás épségét, amennyi betekintést enged a csomagolás, annyira megvizsgálni a benne levő terméket, hogy minden rendben van-e vele. Érdemes lehet akár eleve ezek alapján a szempontok alapján kimondottan olyan terméket, vagy akár már kereskedőt is úgy választani, hogy minél jobban látsszon a csomagolás alatt a termék, minél kevésbé takarja a termék állapotát a csomagolás.
Én azt tapasztaltam, hogy a környékünkön az egyik konkrét lánc üzletében feltűnően sokkal több a higiéniai probléma, a lejárt, romlott áru, mint a környéken levő többi más cégeknél. Lehet, hogy ez csupán véletlen, vagy akár az én elfogultságom miatt és érezhetem a jelenséget náluk felülreprezentáltnak.
Viszont hallottam olyat is, hogy őket politikai összefonódások miatt nem is ellenőrzik a hatóságok és mivel ellenőrzésektől, bírságoktól nem kell tartaniuk, ez pláne lehet negatív hatással a minőségre is.
Egy másik cégre is hallottam másoktól tisztasági, minőségi panaszokat, én viszont ezeknek nem érzékeltem alapját. Amikre mások panaszkodtak, azt keresve sem találtam ott. Hogy addigra már elhárították, vagy csak én pont elkerültem, talán sosem fog kiderülni.
Éppen ezért nem mások véleménye és pláne nem általánosítások alapján érdemes döntéseket hozni, hanem az alapján, hogy te mit tapasztalsz, a saját élményeid és tapasztalataid alapján te milyen döntésre jutsz. Mások véleményét és a feltételezéseket leginkább csak arra érdemes használni, hogy fokozott óvatossággal járhass el, alaposabban ellenőrizhesd, hogy a döntésed jónak bizonyul-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!