-12°C (**) mélyhűtőben mennyivel/mennyiszer tovább áll el pl. húsféle, mint a normál hűtőrészben?
Nemrég találtunk a hűtőszekrény fagyasztórésze mélyén talán már egy éve félretett szalámit és gépsonkát (pultos áru, nem előrecsomagolt). Úgy volt, hogy nem tudtuk megenni, betettem, oszt jónapot, ott örök időkig eláll, végülis a lebontó folyamatokhoz folyékony vizes környezet kell.
Most előkerültek. Penész nem látszott semmin, nyálkás-ragacsos leve se volt semminek, tipikusan romlott hús szaguk se, de friss húsillat helyett volt egy tipikus mélyhűtőszaguk, másrészt fakó zöldes beütése volt mindnek. Végül nem ettünk meg semmit, ételmérgezést elkerülendő.
Nálatok mi a bevált eltarthatósága mélyhűtőben ezeknek a termékeknek?
Szerintem 3 hónapon belül mindent fel szoktam használni. Őszinte leszek még felvágottat nem fagyasztottam.
Viszont volt olyan, hogy aznapi lejáratú húst vettem. Semmi baja nem volt. Be tettem a fagyasztóba és 2 hónap után csináltam meg. Semmi baja nem volt akkor se.
Sajtokat is szoktam fagyasztani, annak se szokott kiengedés után baja lenni.
A lefagyasztott étel nem azért megy idővel tönkre, mert azokban a baktériumok , vagy gombák kezdenének szaporodni, hanem az oxidációs folyamat miatt a zsírok, olajok megavasodnak.
Az avasodás üteme lassul mélyhűtött állapotban de nem áll meg, és az szemmel is érzékelhető, az avasodás előrehaladtával sárgul a zsír, aszottá válik a hús.
A mélyhűtő üzemi hőmérséklete -18 Celsius, a -12 gyenge hűtőre utal, de az avasodás ellen az erősebb hűtés sem véd, nem lesz korlátlan a fogyaszthatósági ideje.
Az avas élelmiszer nem mérgező, de van az a szint, amikor már ehetetlenül kellemetlen
Köszi válaszaitokat!
Akkor tényleg az avasodás volt a fő felelős: a szín is ilyen sárgás, és az a régóta ismert mélyhűtőszag is, ahogy olvastam írásodat, beugrott, mennyire hasonlít az avas olajéra. (Vmiért sokszor van mélyhűtőszaga a mélyhűtő belsejének, nem kell év(ek)ig ottfelejtődnie bárminek, igaz, ezek szerint nagyon max heteket szabadna csak szánni a fogyasztásig.)
Én viszont azt hallottam eü-stől (magánbeszélgetés közben), hogy az avas zsiradék kifejezetten mérgező. Nem fertőző nyilván, de ugyanúgy, mint a fehérje bomlástermékei, mérgező. (Ahogy a romlott fehérje se lesz biztonságos attól, ha hőkezeléssel kipusztítjuk belőle a mikrobákat.) De ez csak egy vki véleménye, bár orvosasszisztens, de lehet ő is csak úgy hallotta mástól.
Nekem volt 1 éves sertescomb is. De a -12 tul meleg. Olyan 18 korul mar jo.
Zoldet tuti nem ennek meg
Köszi utóbbi válaszokat is.
Ez csak egy kétcsillagos hűtőnek a felső mélyhűtő rekesze, nem külön fagyasztószekrény. Úgy tudom, ** esetén -12 fokra hűt elvileg. De lehet, hogy ez csak a max fokozatnál igaz? A termosztát a sima hűtőtérben van. Ha ott beállítok hidegebbet vagy kevésbé hideget, nehezen hiszem, hogy a mélyhűtőben ugyanannyi maradna a hőmérséklet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!