Oliva oljaj - kenyer - tunkolas - mas olaj?
Sziasztok
Portugaliaban voltam SUrfozni a szüleimmel most 2 hetet es isteni olivaolajakat ettem, tunkoltam bele kenyeret kg szamra.
Neztük anyuval de azert elegge draga lenne gyakran rendelni igazan jot.
Ugye ezek közelebe sem jönnek azoknak amiket a Sparban, Lidlben stb-ben lehet venni.
Ne ertsetek felre, messze nem vagyok finnyas gourmet kölyök.
Otthon teljesen 7köznapi dolgokat eszünk es nemis vagyunk olyan gazdagok.
Viszont erdekel is kicsit a szakacs szakma es itt fogalmazodott meg bennem a kerdes, ha mar olajjal tunkolok... repce, napraforgo... az ciki? nem illik?
miert kezdtek el oliva olajjal es csak avval szokas inkabb?
köszönöm
Azokon a vidékeken az olivabogyó terem, sokkal egyszerübb abból készíteni olajat, mint napraforgóból, a repce meg számomra ehetetlen, de az egész új találmány a napraforgó pótlására/higítására.
Szóval déli területeken az olivaolaj teljesen közönséges, nem drága vagy különleges.
Amiket MO-on kapsz, föleg az olcsó helyeken, azok kifejezetten rossz minöségüek, az ottaniak nem is fogyasztanak ilyeneket.
Ha az eredeti ízhez akarsz közelíteni, akkor valahonnan onnan kellene rendelni jó minöséget, eleve nem lenne célszerü literszámra fogyasztani még a legfinomabbat sem, mert rengeteg kalória (a kenyér szintén eléggé az), hamar el lehet töle hízni, ha nem tartasz mértéket. Néha egy-egy különleges alkalommal megengedhetö a drága, de jó olaj, többször meg nem ajánlatos.
A konyhában olyan nincs, hogy "ciki", meg hogy "illik/nem illik", legfeljebb olyan, hogy rossz minöséget nem érdemes használni semmihez, mert az eredmény nem lehet jó rossz alapanyagokból.
Ha akarsz, mártogathatsz bármilyen olajba kenyeret - aztán eldöntöd, hogy ízlik vagy sem, de igazán nem megszokott. (meg ahogy már írtam, elég egyenes út lehet az elhízáshoz)
Mi szeretjük tökmagolajba is mártogatni, de az sem olyan olcsó.
Viszont sokáig kitart, mert azért nem liter számra locsoljuk a kenyérre és nem minden nap eszünk azt.
Napraforgó olajjal még nem próbáltam, de nem is szeretném, annak azért nem olyan íze van mint az olívának vagy tökmagolajnak.
Az olívaolajak amiket ott adak, hidegen sajtoltak, az itteni repce, meg napraforgó olajak nem azok, nem erre valók.
Nem érdemes naponta ilyesmiket enni, vagy csak egy-egy falatot, mert pillanatok alatt meghíztok.
Nincs annyira intenzív íze egy napraforgó vagy repceolajnak.
De ha jól esik csináld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!