Darált sertéshúsra az van írva hogy harminc százalékos... Az mit jelent?
Mivel a színhúsnak definiált húsnak (a húsiparban) is jelentős zsírtartalma van, ezért ez azt jelenti, hogy ez meglehetősen zsíros darálthús. Valójában biztos, hogy 40% fölötti zsírtartalmú.
Ha jó darálthúst akarsz, (sertésből) akkor daráltass hentessel lapockát.
Igy van ahogy az 5 írta.
Akkor legalább látod is mit darálnak le.
Általában ezekből elérhető "jobb" verzió is.
Például a 20%. De én személy szerint a 7% verziót szoktam venni. Sokkal kevesebb kalória van benne. (Nekem az számít.)
Az pedig hülyeség, hogy 40% lenne benne a zsír. Az élelmiszeripar sokkal szigorúbb attól, hogy random hülyeségeket rá lehessen írni a csomagolásra.
De egyébként többen is megírták, hogy mire utal. Csak azért írtam választ, hogyha esetleg valaki nem tudja, de van ebből sokkal jobb verzió is, mint a 30%-os.
"Az pedig hülyeség, hogy 40% lenne benne a zsír."
Gratulálok a szakértői válaszodhoz! Tipikusan, mikor a hülye okoskodik...
Jössz itt ilyen közhelyes klisékkel az élelmiszer szigoráról, anélkül hogy fingod lenne róla...
A definíciókkal se vagy tisztában, meg hogy alapvetően mivel, hogy tudnak "játszani" még azelőtt, hogy bármiféle kritériumnak meg kéne felelni.
Ez egy bevett "kiskapu" nem csak az élelmiszer iparban.
Pl. rozskenyér definíciója: Rozskenyérnek nevezhető az, amiben minimum 30% rozs van. Ha ez megvan, akkor az 100%-osan, rozskenyér!
A húsiparban valóban van szigorú előírás, pl. szigorúan előírják azt, hogy mi a "hús" definíciója, és ebben szigorúan meg van határozva, hány % lehet benne a zsír, ín, kötőszövet, stb...
Pl.: Ha egy hentes sertéslapockát darál le, azt ő szín húsnak fogja számolni!
Pedig nézd csak miből van a lapocka, okoskodó barátom:
24%-a zsír!
Tehát a 100%-os darált színhús zsírtartalma, kb. 15-20%!
És amit 30%-osra kevernek be, (amiről a kérdező beszél) annál a darálthúsnál, ehhez a darálékhoz darálnak még 30% ipari szalonnát!
Számoljunk csak:
Ha egy húsipar által, törvényesen színhúsnak definiált darálthús eleve kb. 15 % zsírtartalmú, akkor 1 kg-ból, 15 deka, zsír.
Ahhoz, hogy 30%-os zsírtartalmúra bekeverjék, ehhez az 1 kg-hoz, még 44 deka ipari szalonnát kell hozzá darálni!
Mivel az így kapott 144 deka daráléknak a 44 deka a 30%-a.
A valóság meg az, hogy ehhez a 44 dekához még hozzá jön az alapból benne lévő zsiradék, ami ugye 15 deka volt, ami a 44 dekával együtt, már 59 deka!
A 144-nek pedig az 54, az valójában nem a 30%-a , hanem a 41%-a!
További szép napot, jó okoskodást, és matekozást kívánok, minden dilettáns lepontozóbajnoknak.
'beszoptam' ( bocs)
Azt gondoltam minél magasabb az a szám annál jobb mert volt 20-as meg volt harmincas... Azért tettem a 30-ast mert azt hittem hogy az jobb.... Most már majd legközelebb fogom tudni
Köszönöm mindenkinek!!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!