Mitől lettek ilyen szörnyűek a paradicsomok?
Gondolom a legolcsóbb, tömegtermelt, esetleg import paradicsomokból válogatsz. Ezeket olyan érésblokkoló technológiákkal termelik, hogy hosszabb eltartást vagy épp több országon keresztüli utaztatást is kibírjanak úgy, hogy kemény, piros, friss maradjon a gyümölcs. Csak ugye az érési folyamatok nélkül a közben felszabaduló ízanyagok sem nagyon jutnak térhez.
Általában lehet venni kistermelőktől is hagyományosan termelt paradicsomot, csak azt ugye mindig frissen kell venni, meg jóval drágább is. Emiatt áruházak nem is mindig tartanak belőle, csak ha szezonja van. Piacokon valószínűleg nagyobb szerencséd lesz.
Hàt ja..fóliás hidrós paradicsomok nem lehetnek sosem olyan jók mint a szabadföldi nyári paradicsomok
És azis fajtàtol függ
Én öregapám paradicsmát használom még annó ráfutott az öreg valami nagyonjó féle paradicsomra és abbol hagyunk mindig kövi évre ^^ aki csak teheti és szereti termelje meg magának és találjon jóféle paradicsomot
A lényeget össze lehet szedegetni a válaszokból.
Eleve olyan fajták, amiket nem ízre szelektáltak, hanem arra, hogy kemény húsúak és kemény héjúak legyenek, tehát sokáig elálljanak a boltban, kibírják, ha a vevők hajigálják őket. Valamint, ezek a fajták már sokkal előbb bepirosodnak, mint ahogy elérik az ehetőség határát. És ezzel vissza is élnek a nagytermelők, még ezeket a fajtákat is olyankor leszedik, mikor még a színük se piros, csak halvány pirosas, majd a boltban még pirosodnak egy kicsit a melegen. Ha meg nem veszik a kedves vevők tök éretlenül.
Aztán ott van, hogy szabadban termett paradicsomot legfeljebb piacon tudsz venni, multik kizárólag üvegházban (polikarbonát házban) termelt paradicsomot árulnak, amit többnyire kőzetgyapot kockákon (esetleg hidrokultúrában) termelnek, nem földben, és a tápanyagigényt kizárólag műtrágyákból fedezik. Ami még önmagában nem is lenne baj, mivel a növények, ugye, kizárólag szervetlen anyagot képesek felvenni. A probléma abból jön, hogy ha nem jól keverik össze a tápelemeket, az nagyon durván kihat a termés minőségére is.
Üvegházban a burkolat kiszűri a napfény UV-jét és más összetevőit, ezzel fokozódik a termés ízetlensége, mert nem tudnak létrejönni a szükséges savak (zamatanyagok).
Télen gazdasági okokból a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten tartják a növényeket, ami szintén lehetetlenné tesz a kellő íz kialakulását. Ezért van, hogy az utóbbi hetekben már a saját termésű paradicsomnak sincs valami különleges íze.
Nyáron, persze, pár hónapon át lehet saját paradicsomot termelni, és meg is teszem. (Még eladásra is jut egy kicsi.) De novembertől júliusig nincs saját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!