Miért nem liofilizálunk le több gyümölcsöt, zöldséget?
Kérdés lejjebb, előbb h miről van szó:
Liofilizálás=fagyasztva szárítás (beküldik a gyümölcsöt 1 nagy kamrába, gyorsfagyasztják, majd lecsökkentik a nyomást annyira, hogy megfagyott jég egyből gőz halmazállapotként távozik (szublimál), így hátramarad a gyümölcs ép váza. Jobb mint a szárítás, mert fontos illoolajok stb nem távoznak, fagyasztasnal jobb mert tarolashoz nincs szukseg hutoenergiara, nagydagrenddel kisebb sulyu konnyebb szallitani. Hatranya h dragabb, de egy jo nagyuzemben biztos olcsobb lenne
Viszont boltban nem látok semmi ilyet . Pedig mindenféle idénygyümölcsöt lehet liofilizálni, málna, eper, áfonya, meggy, barack, szilva, gomba, spárga, borsó, random szeletelt zöldségek.
"A romolhatosagrol nem is beszelve."
Ha egy aszalt gyümölcs az aszalás után nem romlik meg, akkor nyilván egy liofilezett és a konyhapulton hagyott gyümölcs sem fog annyi vizet felvenni, hogy megromoljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!