Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mindenhol bevett gyakorlat,...

Mindenhol bevett gyakorlat, hogy csak csonttal hajlandók eladni húst?

Figyelt kérdés

Üdv!

Aránylag ritkán főzök, így húst sem gyakran vásárolok. Most arra adtam a fejem, hogy mégis összerittyentek valamit. Lehet ez a gond, de amit most leírok, az nekem teljesen életidegen. Egy családtagom elment bevásárolni, egy másik a kezem alá segített, felaprította a húst. Amolyan munkamegosztással nekiestünk. Hazahozott 1,5kg húst, ennyit írtam fel, hogy ennyiből szeretnék csinálni valamit. Elég lett volna hármunknak 2 napra legalább. Mire ki lett csontozva, maradt pont a fele. De legalább ott hagytunk több, mint 12e forintot arra, hogy 3 ember éhen maradjon, mert olyan kevés hús maradt belőle a végén, hogy azt mondtam, ilyen kevésből nekiállni sincs értelme, kár a gázt is pazarolni.

Nagyon dühös voltam! Mi az, hogy kérek X kiló húst és pont a fele annyit kapom, mert mindenáron el akarja adni nekem a csontot?! Azt a csontot, amiből jobbára semmit sem tudok/akarok csinálni, mert nem akarom megvenni, nem csinálok belőle levest sem, belefőzni sem akarom és úgy érzem miatta, hogy át lettem vágva.

És érdekes módon a legtöbbször, ha vettem húst, ez nem volt gond. Megkaptam kifilézve, tisztán a húst. És én pont ezzel számoltam. CBA hentespult volt. Máshol is bevett szokás ez? Vagy csak errefelé? És mi van, ha nekem nem kell a csont és nem akarom megvenni?

Lehet, hogy rutinos szakácsoknak ez nevetséges/triviális kérdés, de most a több napi kajánknak tett épp keresztbe a hentes és nagyon dühös vagyok... holnap pedig nem érek már rá nekiállni 2 éjszakás műszak között...

2023. aug. 29. 12:43
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%
Csont nélkül is adnak bármilyen húst szinte minden boltban.De nagyobb hentes boltokban jellemzően Budapesten darabolva,kockázva,darálva is veheted.
2023. aug. 29. 12:47
 2/28 anonim ***** válasza:
96%
Olyan húst adnak, amit kérsz, teljesen felesleges felháborodni, azt az eladó nem tudhatja, hogy fogalma sincs a vevőnek, hogy mit kér. Kért valamilyen húst és pontosan azt meg is kapta és gondolom ott is teljesen egyértelmű volt, hogy csont van benne. Tudni kell mit kell kérni, ennyi.
2023. aug. 29. 13:04
 3/28 anonim ***** válasza:
100%
Nincs értelme megfőzni 75 deka húst? Hát izé... Nyilván csont nélkül is lehet húst venni, de az drágább is akkor. A családtagod meg nem látta, hogy csontos húst vett?
2023. aug. 29. 13:09
 4/28 anonim ***** válasza:
83%

Az adás-vétel két fél közös akarata. Ha a bolt a csontos húst csak csonttal együtt akarja eladni, azzal nem vét semmiféle szabály ellen. De olyannal nem találkoztam, amelyik arra sem hajlandó, hogy kicsontozza, és a csontottal együtt adja oda (mérés természetesen csonttal együtt történik).

A bontásnak megvan a maga kialakult gyakorlata. A comb nem szokott csontos lenni, de karaj, tarja, oldalas stb. igen.

Ha nem mondja a vevő, hogy csont nélkül kéri, akkor teljesen természetes, hogy azzal együtt kapja. Oldalast pl. kérésre sem csontoznak ki.

Egyébként rutinos sütő-főző ember nem csak ezt tudja jól, hanem azt is, hogy sok olyan étel van, ami ízletesebb csonttal együtt készíteni. Ilyen pl. a rántott hús is. Ugyanis a csontnál olyan ízanyagok alakulnak ki, amitől kellemes lesz az étel. Ha csont nélkül készíted el ugyanazt a húst, sem lesz rossz, de más, picit szegényesebb ízvilágú.

2023. aug. 29. 13:18
 5/28 anonim ***** válasza:
34%

Sok helyen azért próbálják a vevőre 'sózni' a csontot is, mert nyilván nagyobb hasznuk lesz belőle, és mert ők is úgy vásárolták meg. Ha nincs, akinek eladják a csontot (pl. étterem, kifőzde), akkor a hentesnek vesztesége származik belőle. Ha ő vesz 100kg 'cuccot', akkor az sem 100kg színhús lesz. Én ezért szoktam mindig filézettet venni, mert az biztosan annyi, amennyi. Egyébként ha kifejezetten kéred, hogy csont nélkül, és az ára sem úgy van feltüntetve, hogy csontos, akkor nem fogják azt mondani, hogy úgy nem vásárolhatod meg.

Viszont ez hasonló a gyümölcs/zöldség dologhoz: a gyümölcs magját nem fogom megenni, a banán héját nem fogom megenni, a dinnye héját sem szeretem, ami a legnagyobb súlyt nyomja, mégis meg kell venni, mert a gyümölcs részét képezi, és a kereskedő is úgy szedte le a földről / úgy vásárolta meg a nagykertől.

2023. aug. 29. 13:20
 6/28 anonim ***** válasza:
100%
12 ezer forint 1,5 kg húsért..Milyen hús volt az?
2023. aug. 29. 13:21
 7/28 A kérdező kommentje:

#3: 2 napra, 3 embernek? Nálunk nincs. Az kevés ide. Nem viccből akartam másfél kilóból. Ismerem a család étkezési szokásait. :D Indokolt lett volna.

Az nem érdekelt volna, mennyibe kerül, tényleg. Ha azt kapom, amire szükség van az eltervezett ételhez. Már mindegy. Ki tudja, lehet a családtagom volt megint sóher (noha én adtam rá a pénzt oda). Ezt nem tudom. Csak érdekelt, hogy máshol is így van-e.

2023. aug. 29. 13:22
 8/28 A kérdező kommentje:
#6 bocsi, rosszul fogalmaztam. Az egész bevásárlás volt annyi. Csak mivel nem lett belőle semmi ugye...
2023. aug. 29. 13:23
 9/28 anonim ***** válasza:
74%
8000 forint volt kilója a husikának?
2023. aug. 29. 13:24
 10/28 A kérdező kommentje:
#4: Köszönöm, ez is megvilágítja a problémát. Tarjából akartam készíteni gombás sertéspörköltet. Valószínűleg ezen csúszott el. Ezekkel a gyakorlatokkal nem voltam tisztában.
2023. aug. 29. 13:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!