Lehet Magyarországon valami megbízható helyről pasztőrözetlen tejet venni?
Garantáltan nem, ezért szokták a megvett tejet otthon felforralni. Ha házi tejet akarsz, akkor csak ez az egy út van.
Mellékesen a pasztörözés és a forralás nem ugyanaz, illetve a pasztörözés és a fertötlenítés is két különböz fogalom.
A hivatalosan kereskedelmi forgalomba került tejre egészségügyi előírás a hőkezelés, pasztőrözés.
A tejben ugyanis nem csak baktériumok, de vírusok is lehetnek, a szarvasmarha is lehet veszett, vagy TBC-s, mindkettő veszélyes az emberre is, ezért a nyers tej hivatalosan nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.
Illetve mégis, mert a kistermelőknek nincsen megtiltva, hogy eladjanak tejet, az a vevő, fogyasztó felelőssége, hogy hőkezelés nélkül ne fogyassza el, ha mégis, az a saját felelőssége.
A nyers tej nem okozott, okoz tömeges megbetegedéseket, de szórványos esetek előfordultak.
Jő régen volt már, amikor háztól vettük a tejet, és nem csak mi, hanem nagyon sokan, és semmi probléma nem lett belőle.
Természetesen tudtuk, hogy honnan van a tej, és ott milyenek a körülmények, nem totál idegenektől vettük a piacon.
Erre most sincs jobb megoldás, ha nem bízol a termelőben, akkor marad a pasztőrözött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!