Megbízható kiváló MRI vizsgálatot kínáló magánklinikák Magyarországon?
A mindent vizsgáljanak ki brutális elvárás. Én össze tudnék rakni egy protokollt ami mondjuk 2 és 2,5 fél óra alatt kivizsgál rengeteg mindent (most a legtöbb helyen kb 40-45 perc egy teljes test ), de még az sem fedné lenne az összes régiót részletesen. Plusz beteg szempontból is vállalhatatlan mozdulatlanul feküdni ennyit, meg az ára is brutális lenne.
Alapvetően a teljes test nem sok mindenre jó igazán, van néhány olyan eset amikor tényleg jó (pl. CRMO-s gyerek, ahol szerteszét keresünk gyulladásokat a testben, meg néha áttét keresésnél), de általános felmérésre sokkal kevésbé alkalmas mint amennyire a magánszolgáltatók reklámozzák/gondolják. A legtöbb esetben még ha talál is valamit, akkor is ki kell egészíteni a vizsgálatot, hogy diagnózist tudjon adni.
Persze véletlenül beletrafálhat valamibe, gyanút felvethet elég sokat, ami esetenként nagyon jól jöhet, de szerintem szimplán csak nem éri meg ez a vizsgálattípus. Ha nem lenne sugárterhelése akkor egy koponya-mellkas-has-kismedence CT sokkal több mindent mutatna ki szerintem.
Szóval ha azt várod el, hogy mindent alaposan nézzenek meg, akkor felejtsd el a teljes testet.
Ha panasz nélkül abszolút és mindenképpen akarsz egy "általános kivizsgálást", akkor egy koponya+TOF angiográfia az agyi erekről+has+kismedence MR-rel (mindegyik natívan kontraszt nélkül) sokkal jobban jársz és árban kb. hasonló. időben hosszabb (kb.1-1,5 óra ),de két alkalommal simán kivitelezhető, egyben azért húzós.
Ha meg panaszod van (pl. fáj a hátad), akkor a panaszok alapján mindenképpen külön régiókként kell megkérni az MR-t, ott a teljes test teljesen haszontalan. pl. ha van a májadon egy valami amiről el kéne dönteni, hogy micsoda, vagy fáj a hátad/térded és akarod tudni, hogy mitől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!