Miért drága a liszt (nem az árstopos) és persze minden,
ami ebből készül?
Áfa, +Áfa, KOfa, POfa, REzsi, BÖzsi, ...
2023. jún. 26. 10:52
Milyen lisztről beszélsz?
Mert az árstopptól függetlenül még mindig a liszt az egyik legolcsóbb alapanyag, ha azt nézzük, hogy mennyi munka van vele.
(Szántás, vetés, aratás, őrlés, csomagolás, kiszállítás.)
2023. jún. 26. 12:15
3/12 A kérdező kommentje:
Gondolom ide sorolhatjuk a cséplést is néha őrlés előtt, bár nem vagyok szakmabeli. A rizs pl. sokkal olcsóbb, mint a száraztészták, ez miért van? Régen mintha fordítva lett volna.
Mert a rizs az alapanyag, a száraztészta viszont készített termék, amihez újabb technológiák sorozata szükséges.
A rizsből készült tészta, vagy pehely drágább mint a lisztből készült.
2023. jún. 26. 12:42
5/12 A kérdező kommentje:
Pár éve kb. harmadennyibe került a liszt (eltekintve az árstoptól), az irreális volt akkor? Vagy rosszul emlékszem?
Pár éve nagyot fordult a világ, ezt talán te is észrevetted!
MINDEN harmadennyibe került, csak történt azóta egy és más.
Hacsak nem valami ilyen-olyan mentes, vagy extra hozzápótlású (vitaminok, ásványok, élesztő, stb) lisztről beszélünk, a liszt az egyik legolcsóbb élelmiszeripari termék. Még.
2023. jún. 26. 13:13
7/12 A kérdező kommentje:
Kb. 1 éve volt ez (kb. 16 hónapja), én pedig több évet írtam.
Mi volt 16 hónapja Ember? A válság nem a háborúval kezdődött, hanem a coviddal! A háború csak rátett egy lapáttal.
2023. jún. 26. 13:40
9/12 A kérdező kommentje:
OK, akkor beszéljünk mondjuk 5-10 évvel ezelőttről. Akkor is drágább volt 1kg tészta, mint 1kg rizs? Csak kérdezem. Tudom, hogy a liszttel és a belőle készített termékekkel több munka/energia van, de most nem ez a kérdés.
Te nem Magyarországon élsz? Miért drága a liszt, meg úgy kvázi minden? Mert a fidesz 25%-os inflációt generált és az intézkedéseivel felverte az árát mindennek. Vagyis nem annyit, csak annyit hazudnak! Hiszen ha 25%-lenne akkor 25%-al emelkedett volna kb. minden ára, de két háromszorosára verte fel az árát mindennek a fidesz... Nem a háború, nem Brüsszel hanem a fidesz, hiszen ők uralják az országot! Ha te is rájuk szavaztál, vagy nem mentél szavazni gratulálok, hogy ezt nem látod át... Ebben az esetben azt is mondhatnám, hogy miattad ilyen drága (meg a többi fideszes miatt). Ha nem a fideszre szavaztál akkor áldozata vagy te is ennek a rendszernek/kormánynak. Következő választásra próbálj meggyőzni minél több embert, hogy ne a fideszre szavazzanak, aztán ha sikerülne leváltani őket, többet nem kellene ilyen kérdéseket feltenni, hogy mi miért drága, csak olyanokat, hogy "mitől lett ez ilyen olcsó"
2023. jún. 27. 11:15
Kapcsolódó kérdések: