Most derült ki, hogy IR-es vagyok. Milyen üzletben kapható, fogyasztásra kész ételeket javasolnátok?
Hal, hús, tojás, paradicsom, málna, gomba, ....
Alacsony GI értékű köretek, pékáruk.
Ennél többet nem tudok kitalálni, ha a főzést elutasítod és egy nevenincs ország ismeretlen bolti árukészletéből kellene tippeket adnom.
Képezd magad a betegségeddel kapcsolatban, vegyél cukormérőt, tapasztald ki, hogy mire hogyan reagálsz és akkor magad is fogod tudni, hogy az ottani lehetőségekből hogy állítsd össze az étrended!
Ha túlsúlyos vagy, akkor egy jelentős fogyás csodákra képes, a fizikai munka, edzés, csökkenti a vércukorszintet.
Az általad felsoroltak közül a paradicsom és a málna felel meg a kérdésemben leírtaknak.
Az ország neve szinte lényegtelen, ugyanazok az üzletláncok vannak nálunk is. Egyébként Szlovákiában élek.
A főzést nem utasítom el, de idő kell hozzá, hogy átálljak. Főleg fejben.
Ezért is próbáltam meg itt tanácsot kérni, hátha valaki tudna mondani pár tippet, amíg belejövök a mindennapokban is ebbe az új helyzetbe.
Nem csak a paradicsom és a málna felel meg a kérdésednek, hanem az összes többi is, mivel ALAPANYAGOKAT írtam, tehát az ezekből készült felvágottak, pástétomok, félkész és készételek felelnek meg az IR-es diétának.
Természetesen, figyelve a zsiradék mennyiségére és a hozzáadott egyebekre is.
De hidd el, ez nem olyan téma, amire itt kielégítő módon megtanulnád az étkezésedet, viszont az internet pont erre való, természetesen a kezelőorvosoddal átbeszélve.
Pénteken kaptam meg az eredményt, az orvos annyit mondott, hogy diétázzak és tovább küldött dietetikushoz.
Én meg azóta is sokkban vagyok és igen, baromira sajnálom magam.
Hétközben eddig menzán ettem, az ott készített ételek nagy részét ezután már nem ehetem. Főzni hétvégente szoktam, tipikus magyar ételeket. Pörkölt nokedlivel, gulyás, rakottkrumpli. Ezek szintén kilőve. Olvasgatok mindenféle mintaétrendeket. Olyan ételekkel, amikről életemben nem hallottam, nem hogy elkészítsem. Vagy olyanokkal, amiket eddig csak nagyon ritkán engedtem meg magamnak.
Változtatni akarok, de nem tudom hogy kezdjem?!
Pástétom, na jó, de kenyér nélkül azt, hogy lehet megenni?
Bocsi, tudom ez most olyan, mintha csak kifogásokat keresnék, de hidd el nem, csak baromira nem látom a megoldásr. Tele vagyok kérdésekkel, de nincsenek válaszaim.
Bocsi, hogy ezt most rajtad vezettem le :-(
Semmi gond, nem vettem zokon, megértlek!
Én is átéltem ezt a sokkot 10 éve. Annyi különbséggel, hogy én annyira elhanyagoltam az egészségem, hogy látható átmenet nélkül kórházba kerültem szívritmuszavarokkal, ahol kiderült, hogy súlyos cukorbeteg vagyok és már csak az egész életre szóló inzulinozás segít, nem elég a diéta, vagy a tabletta.
Én is úgy éreztem, hogy vége a világnak, hogy naponta 4x kell inzulinoznom és 4x kell cukrot mérnem és jobb lenne kiugrani a tizedik emeletről.
Aztán ahogy az életben mindent, ezt is meg lehet szokni.
Vannak akik pici koruktól szenvednek ezzel - az 1-es típusú betegek - és teljes életet élnek.
AZ IR-es szakasz még vissza is fordítható, ha komolyan veszed - ez még csak az előszobája a cukorbetegségnek - ahogy írtam is, sok testmozgással, esetleg jelentős fogyással, odafigyelő étkezéssel.
Nem kell lemondanod semmiről, csak napi 4-5 étkezésre elosztva szabad enned egy megadott Ch mennyiséget (esetemben 160 Ch-t).
Húst korlátlan mennyiségben ehetsz - persze nem panírozva - csak oda kell figyelni, hogy ne egy halom sült krumplival, krumplipürével, rakás rizibizivel egyed, hanem bulgurral, vagy párolt zöldséggel.
Mehetnek a főzelékek, lehetőleg önmagukkal sűrítve, étkezési keményítővel, vagy csak minimális liszttel. Levesek is tésztabetét nélkül, utána akár sütit is ehetsz, ha van elérhető távolságban tőled paleo cukrászda.
De magad is fogsz tudni készíteni pl. palacsintát, csak nem liszttel, hanem tápióka keményítővel, ennek a Ch értéke nulla és megkülönböztethetetlen a lisztes palacsintától. Legfeljebb annyiban, hogy ez másnap is puha.
Zsemléből is ehetsz napi 3-4-et, csak az a zsemle korpás, vagy tönköly lisztből készüljön.
Én kenyeret is eszem ahhoz amihez kell - pl. lecsó, halászlé - de csak teljeskiörlésű tönkölykenyeret, ami szerintem kifejezetten finom is.
Időnként tésztaételt is ehetsz, durumtésztával.
Zsiradékra szüksége van a szervezetnek, de csökkentsd minimálisra, cukor helyett használj eritritet, vagy steviát, esetleg xilitet, bár engem az utóbbi erősen meghajt. Téged nem biztos, ki kell tapasztalni!
Nagyon jól teszed, ha készítesz egy nagy kancsó fügelevél teát, ezt iszogatod napközben, repíti lefelé a cukrodat!
Vagy a fahéj!
Persze a fahéjjal vigyázni kell, mert mértéktelenül fogyasztva gyomorirritációt okoz.
Persze ezekről beszélj majd az orvosoddal!
Azt azért még elmondanám, hogy minden IR és cukorbetegség más, meg kell majd tanulnod magadat!
Nálam pl. az alma - ami elfogadott a cukros diétában - viszi fel a cukrot, a görögdinnye viszont nem.
Egy jó belgyógyász diabetológus sokat tud segíteni, aki kifejezetten diabéteszre szakosodott. Nyilván a dietetikus is hasznos tanácsokat ad, de én már egy fokkal továbbléptem.
Ezt lehagytam pedig nagyon hasznos,
és bár nem konkrét, multiknál kapható ételeket nevez meg, de ha ezt magadévá teszed, akkor ki fogod tudni választani az üzletekben a neked megfelelő ételeket.
Igazán nincs mit, nagyon szívesen! Bár szívesebben adtam volna valami kellemesebb témában tanácsot, de mit tehetünk, ha ezt dobta a gép!
Minden rosszban van valami jó - tartja a mondás - te most kaptál egy figyelmeztetést, hogy változtatni kell, így el tudod kerülni a komolyabb bajt.
EZ még visszafordítható, ez lebegjen a szemed előtt!
A diétával is óvatosan bánj, csak szépen lassan fokozatosan, mert valamelyik linken amit küldtem, benne is volt, hogy a hirtelen és radikális áttérés okozhat problémákat, amit te is tapasztalsz.
És ami nagyon fontos, hogy éhezned nem szabad!
Én is a legjobbakat kívánom neked, kitartást és gyors eredményeket!
Ha valamiben még tudok neked segíteni, nyugodtan keress meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!