Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Most akkor mit ehetek?

Most akkor mit ehetek?

Figyelt kérdés

Nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, van egy egészségügyi bajom és az eredmények alapján a doki azt tanácsolta, hogy kerüljem a zsíros, cukros ételeket.


A cukor ok, eddig is átlag alatti volt a bevitel de a zsírt nem tudom, hogy kerüljem ki. Eleve a napi kajám része az olajos magvak (kesu, mandula, mogyoró, stb), azt mondta ezeket is hanyagoljam. Vaj, szalámi, kolbász, bacon, krémek.. mindegyikben van zsír, hogy kerüljem ki? Mindenhez eszek zöldséget, gyümölcsöt, de nekem egy granola vagy zabkása reggelire közel sem fedi le az energiaszükségletemet. Tojást sem ehetek minden nap.


Mielőtt valaki találgatna, nem vagyok túlsúlyos, sőt, inkább vékony, alig vagyok 70 kg, hát ha még kiiktatom a zsírokat egyenesen elfogyok.


Sajnos nem vagyok guru, sőt kifejezetten táplálkozás-analfabéta vagyok. Napi szinten rengeteg zöldséget, gyümölcsöt eszek, magvakat és elhiszem, hogy ennyivel megvan oldva.


Tudnátok nekem ötleteket, tippeket adni, hogy mivel tudnám kiegészíteni, helyettesíteni a jelenlegi étrendemet?



2022. szept. 9. 21:06
 1/8 anonim ***** válasza:
63%

hú, hát a magvakban habár jó zsírok vannak, de elég sok, tehát azt nagyon vissza kéne szorítani

leírom hogy mit kellene elhagyni és mit lehet helyette (nekem fogyás miatt alakult ki tapasztalatom és tudásom zsícsökkentett étrendről)

szalámi, kolbász --> sonka

vaj -> sajtkrém (light vagy nagyon kell olvasni az összetevőket, de lehet találni zsíszegényt, pl adliban, lidlben), humusz (a házi humuszt pl minimális olajjal, sok vízzel lehet készíteni), zöldségkrém (cékla, bab, zöldsborsó, lencse) - ezeket házilag készítve mind ki lehet spórlni a zsíadékot

tejszín helyett főzőtejszín vagy risztesjzín

bacont hagyd el teljesen, helyette ha hiányzik az íz, egy sós füstölt sonkát válassz

kísérletezd ki hogy neked melyik zsírcsökkentett sajt válik be, nekem pl a lidl-ös pilos light trappista de mindnekinek más és ma már nagy a kínálat

joghurtból is pl van rengeteg 0,1 és 1 százalékos

túróból is


minden étkezésed középpontja legyen fehérjeforrás, ami nyilván zsíszegény. ez nem merül ki a csirkemellben, még a combban is elég kevés van, szóval. csirke/pulkya/kacsa mell, comb + sertéskaraj, szűz, néha comb + pulyk darálthús vagy 7%os sertés darált hús

tojás is jó fehérjeforrás de az egész tojsban azért van zsír is bőven, ha a család más tagja megeszi pl rántottában akkor te tudsz enni 1 tojásból, 2 fehérjéből

mindenfajta tengeri hal is jó fehérjeforrás, kivéve a lzac abban rengeteg a zsí (habár jó zsírok), és a kagyló, tengeri herkentyű, mind ilyen


kerüld a gyorsfagyasztott félkész ételeket pl sültrkumpli, halrúd stb ezekben midnig van hozzáadott zsíradék

ha van egy fehérjeforrásod, utána mehet köré minimális ízesítőanyag. én pl joghurtot és kéksajtot szoktam enni mert a kéksajtból kevés is elég hogy intenzív íze legyen

kb általános elv hogy minden ételből spórold ki zsíros összetevőt. tehát ha pl hgymát dinsztelsz, akkor 1 tk olajjal indíts és utána csak vizet adj hozzá ha nagyon ragadna

a másik dolog hogy spórolsz a zsíros összetevőn. pl egy lasagnét meg lehet csinálni úgy is hogy kicsit hígabbra hagyjuk a bolognai szószt és a besamelt teljesen kihagyjuk (bolognai természetesen 7%os darált húsból)


de ha jól értem, a hideg étkezések jelentik a nagyobb problémát. erre alegjobb kenyér + zöldségkrém vagy kenyér + sajtrkém + sonka vagy kenyér + humusz + sonka

én pl vöröslencsét szoktam megfőzni és ledarálom fűsuerekkel és 1 tk olajjal hogy kihozza az ízeket. 10 deka lencséből 2 reggeli megvan bőségesen, mellé eszem még friss zöldséget

az is jó ha leturmixolsz egy konzerv leszűrt vörösbabot negyed fej lilahagymával és mehet kenyérre vagy tortillára, mellé zöldség. az is finom


ha pedig főételről van szó, akkor figyelj a rostokra. ez azért fontos, mert a fheérje, zsír és rostok együttes fogyasztása segít bban hogy egy ételtől minél tovább jóllakjunk. ha a zsír minimális, a többi összetevőre kell koncentrálni. hogy ne legyen unlmas, lehet bulgur, hajdina, quinoa, köles, rizs stb

2022. szept. 9. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Igazán köszönöm a segítségedet, ezeknek mind utánanézek!
2022. szept. 9. 21:37
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyél húst, babot, csicseriborsót a magvak helyett! Azért eszel annyit, mert csipegeted a zsíros magokat és a zöldséget, mint egy kanári, de nem eszel rendes ételt! Ha te sütöd, nem lesz zsíros, mert levágod róla! Egyél nyers zöldséget, de ne rendes főtt étel helyett és ne majonézes vagy olaj alapú tunkolókkal!
2022. szept. 9. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
30%

A zsír, az olaj a cukor szénhidrát, a hús fehérje.

A többi élelmiszer is besorolható valamelyik kategóriába, úgy tűnik az orvosi javaslat a szénhidrátszegény táplálkozásra irányul.

Természetesen nem csupán ez a két csoport szükséges az egészséges táplálkozáshoz, fontos a rost bevitel, vitaminok, ásványi anyagok, a szénhidrát viszont valóban sok alapanyagban, ételben van nagyobb mennyiségben.

A kenyér, tészta félék, rizs, krumpli mind szénhidrát.

A különböző salátákból lehet szénhidrát mentes köretet készíteni a sovány húsokhoz.

Ami"macerás", a főzési, sütési szokások megváltoztatása.

Pl forrólevegős sütőben lehet sütni minimális zsiradékkal, állandóan párolt ételeket enni sem jó.

Fehérje tartalmú alapanyagok a gombák, hüvelyesek (bab, borsó)stb.

Google: szénhidrát mentes, szénhidrát szegény ételek

2022. szept. 10. 01:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

#4 A zsír az zsír, nem szénhidrát... a húsban is van a fehérje mellett.

Simán lehet nélkülözni a zsíros ételeket súlyvesztés nélkül, csak persze pótolni kell az energiát, a legegyszerűbb összetett szénhidrátokkal, tehát csak többet kell enni egy kicsit. Felejtsd el a tejtermék alapú krémeket is, marad pl. a mustár, paradicsomszósz, ilyesmi. Más ennél is drasztikusabb diétára kényszerül...

2022. szept. 10. 07:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Mivel a szervezeted a cukorból tartja fent magát, így jó lenne tisztázni, hogy konkrétan a finomított cukrokat nem eheted e ?

Mert ugye a szénhidrát (pékáruk) fogyasztásakor is cukor képződik a szervezetedben, amit lassíthatsz, ha alacsony glikémiás indexű ételeket keresel ki magadnak. A fehérlisztekből sokkal gyorsabban lesz cukor, mint a teljes kiőrlésű pékárukból. A gyümölcscukor is lassabban szívódik fel, mint a hagyományos kristálycukor.

2022. szept. 10. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

A csirkemell jó a problémáidra.

Van egy technika, amit régebben láttam egy műsorban.

Fogod a palacsinta sütődet, fogsz egy sütőpapírt, amit félbehajtasz, fogod a vékonyra vágott csirkemell szeletet, besózod, fűszerezed ízlés szerint és a félbehajtott sütőpapír közé teszed. Nem kell hozzá zsiradék sem, de esetleg a kókuszzsírnak utána olvashatnál, az más kémiai összetételű, mint a sertés zsír, ízre meg nem jön át a kókusz jelleg.

2022. szept. 10. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
A neten azért jól járd körbe a betegségedet. A szomszédom sem ehet sertés zsírt, de bármilyen mást igen. Ha nem titok, elárulod, hogy mi a betegség neve ?
2022. szept. 11. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!