Mi bajom lehet ha avas magokat eszek?
Semmi.
Az avasodás oxidációs folyamat, régen, amikor még nem volt hűtő, és a húst nem falták be gyors ütemben, beosztották egész évre a levágott sertés húsát, teljesen megszokott volt hogy a szalonna, zsír megavasodva is az ételbe került, nem dobták azt ki.
Persze, egy szint után már ehetetlenül rossz íze lett volna, amit nem vártak meg
2.
Amikor még a hűtőgépek nem léteztek, a húsokat sózással, füstöléssel tartósították, és többnyire a padláson, ha volt éléskamra, akkor ott tárolták, de egyik helyre sem lehetett mondani, hogy az nyáron hűvös...
Egyébként a lefagyasztott élelmiszer, hús is megavasodhat,caz oxidációs folyamat csak lelassul a hidegben, de nem áll le.
Nem véletlenül vannak azok az ajánlások hogy a különböző élelmiszereket meddig érdemes lefagyasztva tárolni, az "elfelejtett" húsok lefagyasztva is tönkre mennek némelyiknek még fagyott állapotban sem kell egy év.
Még a '60-as, '70-es években is az volt a jellemző hogy valamikor télen levágtak egy hízott sertést ami valóban fel volt hízlalva +200 kiló fölé, és az közel egy évig kitartott, nem ettek minden nap húst.
A szalonna rendszerint megavasodott, olyankor a színe is megváltozott megsárgult, de attól még felhasználták azt is.
Sőt, ha a kolbász megavasodott, akkor azt is úgy ették meg.
Semmi bajuk nem lett tőle, a sózás, füstölés elrontása már sokkal rosszabb romlást (penész, rothadás, legyek, stb) eredményezhetett, arra igencsak figyeltek.
A megavasodott olajos magvak sem egészségkárosítóak, ha azt az illető gyomra hajlandó befogadni, mert van az a szint, amikor már ösztönösen ehetetlen valami, vagy kihányja az illető, mert a gyomra nem bírja.
Utóbbira példa lehet egy zsíros, fűszeres étel is, amit az ember jóízűen elfogyaszthat, nincs tőle semmi baja, de aki nincs hozzá szokva, meggyötörheti
#5#
Európában valamikir az 1960-as években indult be az élelmiszerek tömeges pazarlása, ami odáig fajult, hogy rengeteg ehető élelmiszer kerül a szemétbe.
Az avasodás valóban minőségromlással jár, de attól még az többnyire ehető lenne, csakhogy sokan megengedhetik maguknak, hogy kidobják azt.
Áfrika, Ázsia sok régiójában más a helyzet..
"Európában valamikor az 1960-as években indult be az élelmiszerek tömeges pazarlása, ami odáig fajult, hogy rengeteg ehető élelmiszer kerül a szemétbe."
Úgy általában is a 70-es évekre teszik azt az időpontot amikor a földünk egy évre elegendő erőforrásait kezdtük kimeríteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!