Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi bajom lehet ha avas magokat...

Mi bajom lehet ha avas magokat eszek?

Figyelt kérdés
Azonkívül, hogy rossz ízű.

2022. máj. 25. 23:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Semmi.

Az avasodás oxidációs folyamat, régen, amikor még nem volt hűtő, és a húst nem falták be gyors ütemben, beosztották egész évre a levágott sertés húsát, teljesen megszokott volt hogy a szalonna, zsír megavasodva is az ételbe került, nem dobták azt ki.

Persze, egy szint után már ehetetlenül rossz íze lett volna, amit nem vártak meg

2022. máj. 26. 00:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
67%
1. Azért hűtő hiányában ezek a dolgok régen sem avasodtak meg egy év alatt. De ha mégis, akkor az nem volt megfelelően hűvös helyen tárolva.
2022. máj. 26. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Akkor jól értem csak ízben van kellemetlenség semmi egészségkárosítás.
2022. máj. 26. 07:38
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

2.

Amikor még a hűtőgépek nem léteztek, a húsokat sózással, füstöléssel tartósították, és többnyire a padláson, ha volt éléskamra, akkor ott tárolták, de egyik helyre sem lehetett mondani, hogy az nyáron hűvös...

Egyébként a lefagyasztott élelmiszer, hús is megavasodhat,caz oxidációs folyamat csak lelassul a hidegben, de nem áll le.

Nem véletlenül vannak azok az ajánlások hogy a különböző élelmiszereket meddig érdemes lefagyasztva tárolni, az "elfelejtett" húsok lefagyasztva is tönkre mennek némelyiknek még fagyott állapotban sem kell egy év.

Még a '60-as, '70-es években is az volt a jellemző hogy valamikor télen levágtak egy hízott sertést ami valóban fel volt hízlalva +200 kiló fölé, és az közel egy évig kitartott, nem ettek minden nap húst.

A szalonna rendszerint megavasodott, olyankor a színe is megváltozott megsárgult, de attól még felhasználták azt is.

Sőt, ha a kolbász megavasodott, akkor azt is úgy ették meg.

Semmi bajuk nem lett tőle, a sózás, füstölés elrontása már sokkal rosszabb romlást (penész, rothadás, legyek, stb) eredményezhetett, arra igencsak figyeltek.

A megavasodott olajos magvak sem egészségkárosítóak, ha azt az illető gyomra hajlandó befogadni, mert van az a szint, amikor már ösztönösen ehetetlen valami, vagy kihányja az illető, mert a gyomra nem bírja.

Utóbbira példa lehet egy zsíros, fűszeres étel is, amit az ember jóízűen elfogyaszthat, nincs tőle semmi baja, de aki nincs hozzá szokva, meggyötörheti

2022. máj. 26. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Igen, ez valóban így volt. De az a tapasztalatom, hogy a mai generáció ezt egy kicsit nagyobb problémának tekinti mint amekkora valójában volt belőle.
2022. máj. 26. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát ha nem penészes akkor semmi, de arra vigyáézz, féregpeték, légypeték ne legyenek rajta.
2022. máj. 26. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

#5#

Európában valamikir az 1960-as években indult be az élelmiszerek tömeges pazarlása, ami odáig fajult, hogy rengeteg ehető élelmiszer kerül a szemétbe.

Az avasodás valóban minőségromlással jár, de attól még az többnyire ehető lenne, csakhogy sokan megengedhetik maguknak, hogy kidobják azt.

Áfrika, Ázsia sok régiójában más a helyzet..

2022. máj. 26. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

"Európában valamikor az 1960-as években indult be az élelmiszerek tömeges pazarlása, ami odáig fajult, hogy rengeteg ehető élelmiszer kerül a szemétbe."


Úgy általában is a 70-es évekre teszik azt az időpontot amikor a földünk egy évre elegendő erőforrásait kezdtük kimeríteni.

2022. máj. 26. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Avasság azért érdekes, mert túlélés miatt attól berzenkedik az ember ami rá rossz hatással van, tehát egészségkárosító. pl rodhadt bűz. Ilyen logika mentén az avasságnak is kellene lennie károsító hatása.
2022. máj. 26. 23:09

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!