A négy hónapja lejárt szavatosságú száraztészta még ehető?
5-ös vagyok.
Szabályok kötelezik a gyártókat, hogy lejárati időt írjanak a termékekre. Láttam már olyat, hogy egyik mézre az volt írva, hogy eddig meg eddig megőrzi minőségét, és láttam olyat is, amire az volt írva, hogy korlátlan ideig megőrzi minőségét. Nem tudom, lehet, hogy nem kötelező ráírni időpontot. Bizonyos élelmiszereknél - mint már írtam - nincsen valójában lejárati idő. Jó, ha megtanulja az ember, hogy mik azok az élelmiszerek, amik korlátlan ideig elállnak (ecet, cukor, méz, só...).
5-ös és 6-os vagyok.
Olvasottak alapján megfelelő tárolással a tojásnak még a nyári melegben sincs hetekig problémája ( meleg környezetben – tehát nem hűtőben). Erről ugyan nincs tapasztalatom, de mások erről számolnak be. Tudom, nem nyers tojást kérdezted... Ha felbontod, akkor csakhamar elkezdenek szaporodni benne az emberi szervezetre negatív hatású élőlények. Minél hidegebb van (pl. hűtőben), annál lassabban romlik. Ha elveszed a nedvességet, akkor elveszed a szaporodásukhoz szükséges életkörülményeket. Nem weboldalt hirdetek, de itt számtalan gyümölcsöt találhatsz, de aszalva (azaz csökkentett nedvességtartalommal) [link] A gyümölcsök is hamar rothadásnak indulnak, ha felvágják őket. Ezeknél ugye el lett távolítva kellő nedvességtartalom és emiatt is gyakorlatilag korlátlan ideig elállnak gond nélkül, ha nem emelkedik a környezetük páratartalma egy bizonyos szint fölé. Ezek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, tehát nem a cukor tartósít, hanem a baktériumok és gombák számára nem megfelelő párás környezet. És az teljesen mindegy, hogy tojásról vagy gyümölcsről vagy zöldségről vagy lisztről (mert ugye ez is van a tésztában) vagy húsról beszélünk. Ezek mindegyike romlandó. Lehet szárított húst is kapni (bár igen ritka), lehet tojásport is kapni (tojássárgája + tojásfehérje külön (legalábbis nekem ilyen van), már több, mint 1 éve megvettem és semmi baja, azt leszámítva, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy csak tojássárgájából + tojásfehérjéből áll).
DE: Tapasztald meg! Lásd, hogy tényleg nem romlik meg. Tehetsz liszthez vizet és hagyhatod szobahőmérsékleten, ha nem kovászt készítesz és nem frissíted, akkor kártékony baktériumok fognak szaporodni és színes is lesz. És még egyszer: mindegyik felsorolt romlandó, tehát bármelyiket tesztelheted.
(Én sokkal inkább a boltokban keringő mérgező vegyszer szagok miatt aggódnék, mert bizony még a száraz áru is át tudja venni a méregszagokat (még műa. zacskón keresztül is és nem kell, hogy közvetlenül érintkezzen velük), a nedvesek pedig még gyorsabban.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!