Inzulinrezisztensként hogy néz ki egy napi étkezésed?
Én 160gr diétán vagyok bár csak terhességi IR.
Egy darabig nagyon figyelgettem, aztán annyi más felfordulás jött, hogy már csak arra figyelek, hogy cukrosat meg fehérliszteset ne egyek, de ha fegyvert tartanának a fejemhez sem tudnám tartani, hogy reggelire ezt ne egyek, uzsonnára azt ne egyek… Pláne, hogy délben kelek :D Onnantól már nehéz 5 normális étkezést iktatni a napba…
Reggeli: kv mandulatejjel, édesítővel saját tk zsemlèm vagy tönkölykiflim, zöldség, magas hústartalmú felvágott és vagy valami túrós kence vagy tojás esetleg még magas hústartalmú virsli,light majonéz és ketchup
Vacsora: ugyanaz mint reggel csak kv nélkül
Tízórai/uzsonna: gullón kekszek, Pöttyös 0% Rudi, jogobella 0% 2-3 evőkanál zabkorpával/zabpehellyel keverve, kevés gyümölcs, Lidl saját márkás proteines joghurtja/krémtúrója, Torras csokoládék.Esetleg ha sütök valami menteset akkor az.
Ebéd: tököm tele a főzéssel ilyen formában hogy méricskèlni és számolni kell, így mostanában a Gastroyal vagy a Jófalat támogatja :D
Én is szívesen olvasnèk mèg ötleteket. :)
Változó, de leírom a mai napom
Reggeli: 1 korpás zsemle, vékonyan vajjal, 1 főtt tojás, 1 paradicsom.
0,5 dl kávé egy korty tejjel, édesítőszerrel
Ebéd: 1 szelet karaj, fűszeres sült gombával, 1 marék bulgur
Uzsonna: 1 csésze gyümölcssaláta
Vacsora: zöldségleves, bele karikázva 1 db virsli, 1 nagyon vékony szelet teljes kiőrlésű rozskenyérrel.
Tízóraizni nem szoktam.
Inzulinos vagyok 10 éve, a reggeli értékem 4,5-5,5 között van.
Analóg inzulinom van, az orvosom utasítása alapján nem az inzulinhoz eszem, hanem az evéshez inzulinozom és ez nálam tökéletesen működik.
#3, 5 köszönöm hogy leírtátok, ment a zöld.
Leírom én is, hátha valakinek segít:
Reggeli: többnyire 1 teljes kiőrlésű zsemle/kifli/bagett, hozzá vagy vajkrém/halkrém/körözött/margarin, kis szalámi/kolbász/sonka/tonhalkonzerv, sajt, zöldségek. Néha instant zabkását eszem, van cukorcsökkentett, ami megfőzve is csak 30 gr CH. Néha eszem mogyorót kiegészítésnek. Kávét nem iszom, csak teát, üresen.
Tízórai, uzsonna: a fele gyors, a fele lassú CH. Gyorsnak eszem gyümölcsöt, cukormentes csokit, házi sütit, esetleg cukormentes Mizo kakaót vagy ízesített tejet, lassúnak pedig Gullon vagy Detki kekszeket.
Ebéd, vacsora: mindkettő főtt, tészta/gabona/krumpli, mellé többnyire hús (kivéve, ha pl rántott sajt) és savanyúság/saláta, ezeket 1/3 arányban próbálom rakni, nyilván figyelve a CH tartalmat. Ha nem jön össze 45-50 gramm, akkor eszem mellé egy joghurtot, kefirt vagy cukormentes pudingot, a joghurtból vannak ehető cukormentesek, de én speciel a natúrt szeretem a legjobban.
En egy orvos szerint IR-es vagyok, másik szerint nem. Eleinte szigorúan tartottam a diétát, szedtem gyogyszert, de nagyon rosszul voltam és az eredményeim is rosszak lettek 3 hónap után. Elmentem másik dokihoz, ő azt mondta, ez még nem IR, egyek rendesen, ne szedjek gyógyszert, csak figyeljek a cukorbevitelre. Ennek már 7 éve, és tok jól érzem magam, én növényi alapú,de vegetarianus (tejerzekeny vagyok, sajtot eszek de mast nem, meg neha tojast) étrendet követek 3 éve, és azóta főleg jol vagyok. Mindenből inkabb teljes kiorlesut fogyasztok, figyelek az elegendő zsírbevitelre (nálam ezek főleg olajos magvak), és egy ideje a csokoládét se vonom meg, de inkább etcsokit eszek. Az edesitoket teljesen kiiktattam, nem bizom bennuk, de a cukor helyett igyekszem gyümölccsel, datolyaval, kis mézzel edesiteni. Ha valaki komoly IR-es, orvosi javaslat nélkül ne az én diétám kövesse, én is orvossal egyeztettem ezt a magam szamara! Nekem így néz ki egy átlagos nap:
Reggeli: novenyi tejes gyümölcsturmix (Bogyós gyumolcs+alma+banán) házi muzlivel (aminek nagy része teljes kiorlesu pehelybol van, es van benne boven diofele, mogyoro, szezammag, tokmag, stb, minimalis aszalt gyumolcs, es puffasztott amarant)
Ebed: valamilyen ragu (bab, lencse,zöldségek) rizzsel/kovaszos tk kenyérrel vagy tészta kokusztejes +zoldseges/gombás szósszal
Vacsira: tk kovaszos kenyer sajttal/tojással/hummusszal/kencével és sok zöldséggel
Nasi: gyumolcs/magvak/korpovitkeksz/növényi joghurt , vagy sütök egy 5 napra való zabpehely-alapú kevert sutit és azt nasizom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!