? SAJÁT TAPASZTALATOK: Vákuumcsomagolt, valamint védőgázas hústermékek hűtés nélkül
Arra vagyok kíváncsi, akinek SZEMÉLYES TAPASZTALATA van arról, hogy a vákuumcsomagolt (és egy másik kérdés, hogy a védőgázas) hústermékek hűtés nélkül meddig állnak el.
SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!
SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!
SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A felvágottak hőkezeltek, viszont a magas nedvességtartalmuk miatt romlandóbbak. Mert ugye a sonkás szalámi is felvágottnak minősül, meg a száraz kolbász, téliszalámi is - ez utóbbiak kicsivel tovább bírják hűtés nélkül, viszont ők meg a bennük található zsír avasodásával reagálnak a hűtés hiányára viszonylag gyorsan :-/
Húskonzervnek kb. csak a löncshús számít.
De igazad van, lehetne a húsokat is ebben a formában tartósítani - viszont gondolom erre nincs igazán kereslet, hisz ma már a hűtés lehetősége kb. mindenki előtt ott áll, és azért jobb minél frissebb élelmiszert fogyasztani.
A hűtőhasználat kérdéséhez pedig csak egy pici kérdés: az sem megoldás, hogy vegyél a saját szobádba egy mini hűtőt?
Köszönöm 10-es!
Igaz, magas nedvességtartalmuk van.
Igen, a löncshúst megtaláltam, de már gyerekkoromban sem szerettem, talán rosszul is lettem tőle (már rég volt, nem emlékszem tisztán).
Igazad van, hogy a hűtés elterjedt és emiatt nincs rá kereslet, de: Akkor miért árulnak zöldség konzerveket (zöldborsó, kukorica, bab, csicseriborsó)? Bab és csicseriborsót fagyasztva még nem láttam.
Kissé össze vagyok zavarodva...: Ez a weboldal azt írja a füstölt kenyérszalonnára, hogy „Tárolási és szállítási hőmérséklet: 0 és + 4°C között.” – [link] –, de úgy tudom, hogy a füstölt hústermékek szobahőmérsékleten is elállnak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A zsír szobahőmérsékleten elolvad, ebből következik, hogy a szalonna is.
Egyetlen megoldás jutott még eszembe, bár az előző mondatomnak kissé ellentmondó, de hátha be tudod illeszteni az életedbe.
A hűtő előtti időkben disznóvágás utána a FRISS húst, pl. oldalast, tarját készre sütés után magasfalú bödönökbe rakták szépen sorba, majd annyi zsírt öntöttek rá, hogy teljesen ellepje, és még egy ujjnyi. Így hónapokig elállt a hús.
A titok mindig a nedvesség teljes eltávolítása a tartósítandó élelmiszerből. Mert víz nélkül semmilyen baktérium, gomba nem élhet. Vagy ha ez nem kivitelezhető, mint a befőtt esetén, akkor a teljes csírátlanítás.
Még egy tipp: ha szereted a halat, akkor halból rengeteg féle konzerv van, mindenféle szószokkal, mindenféle fajtában.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
15. "A hűtő előtti időkben disznóvágás utána a FRISS húst, pl. oldalast, tarját készre sütés után magasfalú bödönökbe rakták szépen sorba, majd annyi zsírt öntöttek rá, hogy teljesen ellepje, és még egy ujjnyi. Így hónapokig elállt a hús."
Először is nem a FRISS húst, hanem a FRISSEN KISÜTÖTT húst tartósították így.
Másodszor pedig: a bödönt hűvös helyen, pl. pincében tartották, vagy félig-meddig a kútba engedve, ahol a víz hűtötte. Szobahőmérsékleten ez a módszer sem működik...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!