Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » ? SAJÁT TAPASZTALATOK: Vákuumc...

? SAJÁT TAPASZTALATOK: Vákuumcsomagolt, valamint védőgázas hústermékek hűtés nélkül

Figyelt kérdés

Arra vagyok kíváncsi, akinek SZEMÉLYES TAPASZTALATA van arról, hogy a vákuumcsomagolt (és egy másik kérdés, hogy a védőgázas) hústermékek hűtés nélkül meddig állnak el.

SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!

SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!

SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!



#védőgáz #vákuumcsomagolás #vákuumcsomagolt hús #védőgázas hús
2022. márc. 21. 11:41
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

A felvágottak hőkezeltek, viszont a magas nedvességtartalmuk miatt romlandóbbak. Mert ugye a sonkás szalámi is felvágottnak minősül, meg a száraz kolbász, téliszalámi is - ez utóbbiak kicsivel tovább bírják hűtés nélkül, viszont ők meg a bennük található zsír avasodásával reagálnak a hűtés hiányára viszonylag gyorsan :-/


Húskonzervnek kb. csak a löncshús számít.

De igazad van, lehetne a húsokat is ebben a formában tartósítani - viszont gondolom erre nincs igazán kereslet, hisz ma már a hűtés lehetősége kb. mindenki előtt ott áll, és azért jobb minél frissebb élelmiszert fogyasztani.


A hűtőhasználat kérdéséhez pedig csak egy pici kérdés: az sem megoldás, hogy vegyél a saját szobádba egy mini hűtőt?

2022. márc. 21. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm 10-es!


Igaz, magas nedvességtartalmuk van.

Igen, a löncshúst megtaláltam, de már gyerekkoromban sem szerettem, talán rosszul is lettem tőle (már rég volt, nem emlékszem tisztán).

Igazad van, hogy a hűtés elterjedt és emiatt nincs rá kereslet, de: Akkor miért árulnak zöldség konzerveket (zöldborsó, kukorica, bab, csicseriborsó)? Bab és csicseriborsót fagyasztva még nem láttam.



Kissé össze vagyok zavarodva...: Ez a weboldal azt írja a füstölt kenyérszalonnára, hogy „Tárolási és szállítási hőmérséklet: 0 és + 4°C között.” – [link] –, de úgy tudom, hogy a füstölt hústermékek szobahőmérsékleten is elállnak.

2022. márc. 21. 14:07
 13/18 A kérdező kommentje:
Bocsánat, elfelejtettem válaszolni a mini hűtőre. Anyagi szempont miatt nem megoldás.
2022. márc. 21. 14:24
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Szobahőmérsékleten először a zsírt kezdi kiízadni magából a füstölt áru, utána pedig elkezd avasodni.
2022. márc. 21. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

A zsír szobahőmérsékleten elolvad, ebből következik, hogy a szalonna is.


Egyetlen megoldás jutott még eszembe, bár az előző mondatomnak kissé ellentmondó, de hátha be tudod illeszteni az életedbe.


A hűtő előtti időkben disznóvágás utána a FRISS húst, pl. oldalast, tarját készre sütés után magasfalú bödönökbe rakták szépen sorba, majd annyi zsírt öntöttek rá, hogy teljesen ellepje, és még egy ujjnyi. Így hónapokig elállt a hús.


A titok mindig a nedvesség teljes eltávolítása a tartósítandó élelmiszerből. Mert víz nélkül semmilyen baktérium, gomba nem élhet. Vagy ha ez nem kivitelezhető, mint a befőtt esetén, akkor a teljes csírátlanítás.


Még egy tipp: ha szereted a halat, akkor halból rengeteg féle konzerv van, mindenféle szószokkal, mindenféle fajtában.

2022. márc. 23. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:
50%

15. "A hűtő előtti időkben disznóvágás utána a FRISS húst, pl. oldalast, tarját készre sütés után magasfalú bödönökbe rakták szépen sorba, majd annyi zsírt öntöttek rá, hogy teljesen ellepje, és még egy ujjnyi. Így hónapokig elállt a hús."


Először is nem a FRISS húst, hanem a FRISSEN KISÜTÖTT húst tartósították így.

Másodszor pedig: a bödönt hűvös helyen, pl. pincében tartották, vagy félig-meddig a kútba engedve, ahol a víz hűtötte. Szobahőmérsékleten ez a módszer sem működik...

2022. márc. 23. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
74%
#16, épp ez az érdekes, hogy működik még szobahőmérsékleten is, a #15-ös által leírt módszer. Nagyapáméknál - egy somogyi faluban éltek - töltöttem a nyári szüneteket, és bizony egész nyáron eszegettük a zsíros kenyeret sült husival. Az igaz, hogy nem a fűtött, hanem a hideg szobában tárolták a zsíros bödönöket, tehát biztos egyáltalán nem lényegtelen szempont a hőmérséklet, de mégiscsak a kérdező számára egy kitűnő megoldás lehet. Nagyapáméknál kizárólag sertés húst tartósított így, de feltételezés, hogy egyéb sült húsokkal hasonlóan működik a módszer.
2022. márc. 23. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a további válaszokat!
2022. márc. 28. 12:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!