Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » ? SAJÁT TAPASZTALATOK: Vákuumc...

? SAJÁT TAPASZTALATOK: Vákuumcsomagolt, valamint védőgázas hústermékek hűtés nélkül

Figyelt kérdés

Arra vagyok kíváncsi, akinek SZEMÉLYES TAPASZTALATA van arról, hogy a vákuumcsomagolt (és egy másik kérdés, hogy a védőgázas) hústermékek hűtés nélkül meddig állnak el.

SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!

SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!

SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!



#védőgáz #vákuumcsomagolás #vákuumcsomagolt hús #védőgázas hús
2022. márc. 21. 11:41
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem állnak el hűtés nélkül. Hogy milyen ütemben indulnak romlásnak, az attól függ, hogy milyen hőfokon és meddig tárolják a hűtőn kívül...
2022. márc. 21. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 menta34 ***** válasza:
100%
Hatalmas különbségek vannak hústermék és hústermék között. pl. egy hagyományos füstölésű sonka, szalámi vagy kolbász eláll hűtés nélkül is, míg egy kenőmájas, hurka, húskenyér, gyorspácolt felvágott stb. pedig gyorsan romlik.
2022. márc. 21. 12:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Vákuumcsomagolt marhát be se teszem a hűtőbe, ha még aznap este akarom megsütni. 12 óránál hosszabb távú személyes tapasztalatom viszont nincs, és más, hűtést igénylő hússal eleve nem is csinálnám.
2022. márc. 21. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 A kérdező kommentje:

3-as! Köszönöm a leírt tapasztalatot!


1-es és 2-es! Lehet, hogy nem egyértelmű, de úgy értettem a kérdést, hogy a csomagolásukban meddig állnak el hűtőn kívül. A romláshoz szükség van Oxigénre, levegőre. Miért van az, hogy lekvárok elállnak úgy, hogy nincsen benne hozzáadott cukor (csak a gyümölcsben lévő cukor), se szalicilsav, se egyéb mesterséges dolog, ami a megakadályozza a baktériumok szaporodását? Ha kibontanánk a befőttes üveget, akkor vákuum nem lenne, hanem helyette levegő. Úgy pedig romlásnak indul (hőmérséklet + levegővel való érintkezés + folyékonyság függvénye, hogy mennyi idő alatt milyen mértékben romlik).

2022. márc. 21. 12:37
 5/18 anonim ***** válasza:
95%
A lekvár is bepenészedhet. A hús viszont romlik, pontosabban rohad. :) A rothadást csak a hűtés lassítja. Ehhez pedig nem kell levegő, egyszerűen a sejtek amik alkotják tönkremennek, már nem egy élő test része, már nem élő szövet. 12 óránál többet szobahőmérsékleten hagyott húst semmiféleképpen nem csinálnám már meg.
2022. márc. 21. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

4. De, egyértelmű, viszont a nyers hús esetében nem csak levegőre van szükség a romláshoz. Ha a nyers hús szennyezett valamilyen kórokozóval, akkor a "romláshoz" - a kórokozó szaporodásához elegendő a húsban található nedvesség+az emelkedett hőmérséklet (ugyebár a hűtés hiányából ered). Mellesleg a vákuumcsomagolások többségükben nem tökéletes vákuumcsomagolások...

A lekvárok sem nagyon állnak el úgy, ahogyan azt te leírod. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvárok felbontás előtt annak köszönhetően állnak el viszonylag sokáig, hogy csírátlanítják/hőkezelik őket - ellentétben az eredeti, fő kérdésedben szereplő hústermékeke nagy részével.

Amúgy azt sem ártana tisztáznod, milyen hústermékekre gondolsz...

2022. márc. 21. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 menta34 ***** válasza:
94%

Kérdező ez mikrobiológia :)

A romlást baktériumok ill. gombák (penész) okozzák. A baktériumok szaporodásához megfelelő életfeltételek kellenek: tápanyag, nedvesség, megfelelő hőmérséklet, megfelelő vegyhatás (pH), oxigén. (Az oxigén már változó van amelyiknek kell, van amelyiknek nem kell és van aminek mindegy.)

Na már most szaporodni (=romlani) akkor fog tudni ha az adott mikroba (pl. romlást okozó baktériumok) minden életfeltétele megfelelő. Ha bármelyik életfeltétel rossz akkor lassabban szaporodik, leáll a szaporodása vagy el is pusztul. Az élelmiszerek tárolásánál, tartósításánál ezeket alkalmazzuk szándékosan! pl. hűtés, szárítás, savanyítás, védőgáz/vákuum, stb.


Visszatérve a kérdésedre, csomagolva, hűtőn kívül hogy meddig áll el - ez elsősorban attól függ, hogy miből készült lásd előző válaszom. Ha tegyük fel gyorsan romló (pl. kenőmájas) akkor pár órát gond nélkül eláll, egy napot már nem. Fogalmam sincs hol a határ, megint ezer paramétertől függ, pl. hogy mennyire sós.

Ilyenkor amúgy nagy tragédiától nem kell rettegni, megkóstolod ha jó megeheted ha nem akkor ne edd meg. Ahol nagyobb gond lehet az a hosszabban tárolt ételek lassú romlása, ezen belül is pl. olyan baktériumok élettevékenysége, ami mérgező toxinokat termel, mert ezen toxinokat hőkezeléssel sem lehet elpusztítani.

2022. márc. 21. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
200 méterre van a bolt, de ha korán reggel veszem meg a védőgázas húst, és csak 10 órakor kezdeném feldolgozni, volt már hogy a konyhapultra kitett hús büdös lett 3-4 óra hossza alatt. Kétszer is előfordult velem. Nem közeli lejáratú, nem akciós termék. Azóta vagy azonnal elkezdem feldolgozni, vagy hűtőbe/fagyóba teszem rögtön hazaérkezéskor.
2022. márc. 21. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 A kérdező kommentje:

Jó, elfogadom, igazat adok mindenkinek. Köszönöm szépen a magyarázatokat Mindenkinek!


Igen, a lekvárnál a csírátlanítást kifelejtettem írni.


7-es! Külön köszönöm neked a részletes magyarázatot!


Gyorsan romlandó húsokra gondoltam egyébként.

Ahol lakok, ott a hűtőt nem kívánom használni (az okát nem részletezem), ezért kerestem volna alternatív megoldásokat hús tárolására, fogyasztására. A füstölt hús valóban jó gondolat, köszönöm! (A friss hús vásárlása és aznapi elfogyasztása nem megoldás az esetemben.)


Más, hússal kapcsolatos kérdések:

A felvágottak már hőkezelve / főzve vannak? Gondolom igen, mert nyersen nem sok húst lehet enni.

Hús konzerveket (amik színtiszta húsok, nem pedig húsos ételek) miért nem lehet találni? Májasokat árulnak, és a boltokban is nem hűtve tárolják, akkor más hús alapanyagú termékeket miért nem árulnak konzervben agy befőttes üveg formájában?


8-as! Köszönöm a tapasztalatot!

2022. márc. 21. 13:34
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha hőkezelt húst vákumfóliázol, vagy vákumfóliázva hőkezeled, szerintem meglepően sokáig eláll. Szuvidolt csirkemellre szakács mondta, hogy "örök élet" - ig jó.
2022. márc. 21. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!