? SAJÁT TAPASZTALATOK: Vákuumcsomagolt, valamint védőgázas hústermékek hűtés nélkül
Arra vagyok kíváncsi, akinek SZEMÉLYES TAPASZTALATA van arról, hogy a vákuumcsomagolt (és egy másik kérdés, hogy a védőgázas) hústermékek hűtés nélkül meddig állnak el.
SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!
SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!
SZEMÉLYES TAPASZTALAT!!!
3-as! Köszönöm a leírt tapasztalatot!
1-es és 2-es! Lehet, hogy nem egyértelmű, de úgy értettem a kérdést, hogy a csomagolásukban meddig állnak el hűtőn kívül. A romláshoz szükség van Oxigénre, levegőre. Miért van az, hogy lekvárok elállnak úgy, hogy nincsen benne hozzáadott cukor (csak a gyümölcsben lévő cukor), se szalicilsav, se egyéb mesterséges dolog, ami a megakadályozza a baktériumok szaporodását? Ha kibontanánk a befőttes üveget, akkor vákuum nem lenne, hanem helyette levegő. Úgy pedig romlásnak indul (hőmérséklet + levegővel való érintkezés + folyékonyság függvénye, hogy mennyi idő alatt milyen mértékben romlik).
4. De, egyértelmű, viszont a nyers hús esetében nem csak levegőre van szükség a romláshoz. Ha a nyers hús szennyezett valamilyen kórokozóval, akkor a "romláshoz" - a kórokozó szaporodásához elegendő a húsban található nedvesség+az emelkedett hőmérséklet (ugyebár a hűtés hiányából ered). Mellesleg a vákuumcsomagolások többségükben nem tökéletes vákuumcsomagolások...
A lekvárok sem nagyon állnak el úgy, ahogyan azt te leírod. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvárok felbontás előtt annak köszönhetően állnak el viszonylag sokáig, hogy csírátlanítják/hőkezelik őket - ellentétben az eredeti, fő kérdésedben szereplő hústermékeke nagy részével.
Amúgy azt sem ártana tisztáznod, milyen hústermékekre gondolsz...
Kérdező ez mikrobiológia :)
A romlást baktériumok ill. gombák (penész) okozzák. A baktériumok szaporodásához megfelelő életfeltételek kellenek: tápanyag, nedvesség, megfelelő hőmérséklet, megfelelő vegyhatás (pH), oxigén. (Az oxigén már változó van amelyiknek kell, van amelyiknek nem kell és van aminek mindegy.)
Na már most szaporodni (=romlani) akkor fog tudni ha az adott mikroba (pl. romlást okozó baktériumok) minden életfeltétele megfelelő. Ha bármelyik életfeltétel rossz akkor lassabban szaporodik, leáll a szaporodása vagy el is pusztul. Az élelmiszerek tárolásánál, tartósításánál ezeket alkalmazzuk szándékosan! pl. hűtés, szárítás, savanyítás, védőgáz/vákuum, stb.
Visszatérve a kérdésedre, csomagolva, hűtőn kívül hogy meddig áll el - ez elsősorban attól függ, hogy miből készült lásd előző válaszom. Ha tegyük fel gyorsan romló (pl. kenőmájas) akkor pár órát gond nélkül eláll, egy napot már nem. Fogalmam sincs hol a határ, megint ezer paramétertől függ, pl. hogy mennyire sós.
Ilyenkor amúgy nagy tragédiától nem kell rettegni, megkóstolod ha jó megeheted ha nem akkor ne edd meg. Ahol nagyobb gond lehet az a hosszabban tárolt ételek lassú romlása, ezen belül is pl. olyan baktériumok élettevékenysége, ami mérgező toxinokat termel, mert ezen toxinokat hőkezeléssel sem lehet elpusztítani.
Jó, elfogadom, igazat adok mindenkinek. Köszönöm szépen a magyarázatokat Mindenkinek!
Igen, a lekvárnál a csírátlanítást kifelejtettem írni.
7-es! Külön köszönöm neked a részletes magyarázatot!
Gyorsan romlandó húsokra gondoltam egyébként.
Ahol lakok, ott a hűtőt nem kívánom használni (az okát nem részletezem), ezért kerestem volna alternatív megoldásokat hús tárolására, fogyasztására. A füstölt hús valóban jó gondolat, köszönöm! (A friss hús vásárlása és aznapi elfogyasztása nem megoldás az esetemben.)
Más, hússal kapcsolatos kérdések:
A felvágottak már hőkezelve / főzve vannak? Gondolom igen, mert nyersen nem sok húst lehet enni.
Hús konzerveket (amik színtiszta húsok, nem pedig húsos ételek) miért nem lehet találni? Májasokat árulnak, és a boltokban is nem hűtve tárolják, akkor más hús alapanyagú termékeket miért nem árulnak konzervben agy befőttes üveg formájában?
8-as! Köszönöm a tapasztalatot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!