Száraz áru miben tartható el hosszútávon?
Pl liszt, cukor, rizs, bab, zab, stb.
Ha kiveszem a bolti papír / műanyag csomagolásból, és átöntöm üres befőttes üvegbe, az úgy jó? Vagy az nem teljesen vákuum mentes, és tönkre fog menni?
Köszönöm.
Én üvegedényekben tárolom, és csak olyan befőttes üveget használok, amiben még semmi sem volt (a liszt pl. átveszi a savanyúság szagát a kupakról, akármivel mosod el. Ha hipózod, akkor a liszt hipószagú lesz). Bár a legtöbb tároló edényem ilyen vagy hasonló
Megveszem a boltban, hazaviszem, és átöntöm a vákuumzáras üvegbe. Semmilyen soklábú nem fér hozzá, még véletlenül sem, és nem is párásodik, ha a levegő nedvességtartalma magasabb. Van vagy 10 ilyen üveg tárolóedényem, mindegyik felcímkézve, némelyik kisebb, némelyik nagyobb, de mindegyik vákuumosan zár, mert ez a legfontosabb.
Üzletben nyilván nem árulnak vákumcsomagolt lisztet/cukrot stb.
5
Szerintem igen. Még 15-20 év múlva is liszt a liszt, nem csomós, nem bogaras, nem kukacos. Szegény nagymamámnál találtunk a halála után a kamrában dátummal is felcimkézett lisztes, cukros, mákos, rizses, és babos üvegeket. Mindent felhasználtuk lassacskán, és semmi bajuk nem volt. Még a bab sem volt túl száraz, simán megfőtt a szokásos áztatási idővel.
Mielőtt elítéled a vákumos tárolási módszert, gondolj a pár ezer éves sírkamrákra és múmiákra, meg a körülöttük talált élelmiszerekre. De a zöldségeknél is működik, ha pl. fejes salátát légmentesen becsomagolsz egy zacskóba és beteszed a hűtőbe, akkor még két hét múlva is ropogós leveleket eszel. Ha csak simán berakod a hűtőbe, már harmadnap töttyedt.
6, szerintem értelmetlenség egy ilyen témában 15-20 években gondolkodni. Anekdotának jó a sztorid, de amúgy?
Pár hónapra akármelyik műanyag ételtároló doboz is jó. Én olyanban tartom, az elmúlt 10 évben, amióta a mostani lakásban lakom egyszer történt kukacosodás.
Eddig még nem táraztam be akkora mennyiséget semmiből, ami max. egy hónap alatt el nem fogyott volna, így nekem teljesen jó zacskóban is.
Nálam a konyhaszekrény csukott részén vannak ezek, a fene sem nézegeti őket. Nyilván, ha nyitott polcon lennének kirakatban, akkor betenném valami pofás tartóba, de így nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!