Chilis babot készülök főzni, a recept 4 doboz (valszeg konzervre gondoltak) vörösbabot ír. Nekem fél kilós zacskós bolti vörösbabom van. (2 csomag). Ha áztatom kb. 6-8 órát, jó lesz fél kiló a 4 doboz helyett?
Különféle töltőtömegű konzervek léteznek, így nehéz arányítani.
Meg ez is olyan étel, amelyikből ezerféle van, és mindegyik a sajátjáról állítja, hogy csakis az az egyetlen, az igazi autentikus recept.
Ha az a kérdés, elég lesz-e az a mennyiség, amennyi van, azt nem tudom.
De ha a többi összetevővel arányban van, akkor nagyon rossz étel nem jöhet ki belőle. Gondolok itt olyanra, hogy ha a hús között csak elvétve lesz bab, vagy a babban keresni kell a husit, akkor nyilván nem megfelelő.
Az kicsit sok bab lesz.
500 gramm száraz babból ~1300 gramm főtt bab lesz.
Átlagos babkonzerv 400 grammos, amiben 240 gramm bab van.
Recept szerint 4 kell, vagyis 960 gramm főtt bab.
Tehát 370 gramm száraz babot kell beáztatni.
Köszönöm!! Beáztattam. A fél kilót, de nem használtam fel mindet, körülbelül egy ötödét egynegyedét kihagytam, abból levest főztem... Ami szintén nagyon finom lett. Később utána számoltam, A recept 4 konzervet írt.... Az írás szerint egy konzerv töltő tömege 24 deka..
4 konzerv összesen 96 deka vagyis gyakorlatilag 1 kg. Így írta a recept hogy 4 doboz.... Szerintem itt valami nem stimmel.... Mert azt szerintem nagyon sok. Így lett jó az arány körülbelül hogy mondjuk 35 - 40 deka száraz babot használtam fel a fél kiló talált húshoz (fincsi marha). Viszont ha meg arra gondolok hogy csak két konzervet tettem volna a fél kiló húshoz azt meg valahogy keveselném már így elképzelés szerint. Mert ha igaz hogy a konzerv töltő tömege 24 deka, akkor a két konzerv lenne gyakorlatilag fél kiló... És már az is egy kicsit feszített mennyiség hogy így mondjam annál több biztos nem kell bele semmiképpen se. Lehet hogy a konzervek nél a töltő tömeget úgy értik hogy a már megfőtt bab 24 deka...(ha egyáltalán főzve van mert a konzerv ra nincs ráírva... Én csak azt gondolom hogy esetleg attól is megpuhul hat ha hónapokig bent van a dobozban abban a lében... De lehet hogy ez marhaság). Vagyis visszatérve az eredeti gondolathoz... Ha úgy értik hogy a konzerv töltő tömege 24 deka te azt főtt babból értik az mindenképpen kevesebb szárazbab mert ugye a bab megszívja magát vízzel és attól nehezebb lesz. Vagyis ha én beáztatnék 24 deka szárazbabot... A súlyban talán még a duplája is lesz beázott állapotában. Mit gondoltok erről?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!