A bolti zöldségek egészségesek?
Attól függ, milyen boltból származó zöldségekről beszélünk? Esetleg azokról, amelyek a nagyáruházakban kaphatók? Vagy a sarki zöldségesek áruiról?
Az az igazság, hogy erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Közismert tény hogy bár a legtöbb nagyboltban lévő zöldség és gyümölcskínálat szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, de azt is sokszor hallani, hogy a legtöbb ilyen árú génkezelt, esetleg vatta között termett, napot sose látott, ízetlen és a beltaltarmi értéke messze alul marad a kertben termett változattól. Ráadásul a csírátlanítás céljából sokszor alkalmazzák a "besugárzást" (röntgen sugarak, nagy energiájú elektron sugarak, gamma sugárzás - ennek forrásai a kobalt 60-as, vagy a cézium 137-es radioizotópjai lehetnek) ami szintén sokakat megoszt, hiszen sokan úgy vélik hogy az ilymódon kezelt zöldségek-gyümölcsök radioaktívak maradhatnak. Ráadásul ki tudja hogy az élelmiszeripar még milyen "biztonságosnak ítélt" eljárást alkalmaz a zöldség-gyümölcs csírátlanítására és az eltarthatóság meghosszabbítására.
Én nem azt mondom hogy a "bolti" zöldségek és gyümölcsök egészségtelenebbek volnának, mint pl. bármilyen más nagyüzemi szinten előállított élelmiszeripari termék, hanem azt hogy ha az ember teheti, bórbálja inkább a megbízhatóbb magyar termelők áruit (pl. piacról) választani, a holland, a macedón, a görög vagy a kínai (és egyéb országból származó) importáruk helyett - ez természetesen az általánosan vásárolt zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik, amit idehaza is meg lehet termelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!