Ha egy élelmiszernek lejár a szavatossága mit teszel? Mindenképp kidobod vagy ellenőrzöd és megeszed ha ehető még?
Miért dobnám ki? Jó, nyilván ez az ételen is múlik, hogy mennyivel a lejárta után instant kuka, és mennyivel utána még szemrevételezés.
Pl
-nyers hús pár nappal a lejárta után kuka, bár ilyen még talán nem fordult elő, mert ha lejárna, akkor fagyasztóm
-szárazkolbász, ha nem penészes, akkor jó. Mindegy a dátum.
-tojás, a dátum plusz pár hét még mindenképp okés, de lejárat előtt is egyenként ütőm fel, szóval nem sokat számít
-tejtermékek, na itt már óvatosabb vagyok, de azért pár napja lejárt kefir, joghurt, tejföl, stb még megnézem, egy hete lejártat instant kidobom. Sajtot nem, azt csak ha penészes vagy használhatatlanul be van száradva.
Igazából olyat nehéz találnom, ahol a lejárati dátum szent írás.
Az 5. nagyon helyesen írja! :)
Nálam is alap, hogy kibontom, megnézem, megszagolom. Még a húst is!!! Bár ilyen nem igazán fordult elő, hogy nyers hús lejárt volna...
A tej is alapvetőn "érzékeny" termék, de a mai pasztőrözési módszerek miatt, még 3-4 nap múlva is simán jó! A tejföl meg akár egy hónappal később is....
9: elég nagy pazarlás van még így is - ha mindent kidobnának az emberek dátumra, még rosszabb lenne a helyzet.
Pár napja volt itt olyan kérdés, ahol egy cikket hozott a kérdező, hogy egy átlagos családban évente 50.000 ft-nyi élelmiszer kerül a kukába. :(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!