Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Ha egy élelmiszernek lejár a...

Ha egy élelmiszernek lejár a szavatossága mit teszel? Mindenképp kidobod vagy ellenőrzöd és megeszed ha ehető még?

Figyelt kérdés
2022. jan. 6. 16:43
A kérdező szavazást indított:
Ha a dátum szerint lejárt kidobom.
Ha íze/szaga/kinézete rendben akkor megeszem a dátumtól függetlenül.
63 szavazat
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%
Lejáratot követő egy-két napon általában még semmi bajuk, hacsak nincs átütve a dátum.
2022. jan. 6. 16:51
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

Miért dobnám ki? Jó, nyilván ez az ételen is múlik, hogy mennyivel a lejárta után instant kuka, és mennyivel utána még szemrevételezés.

Pl

-nyers hús pár nappal a lejárta után kuka, bár ilyen még talán nem fordult elő, mert ha lejárna, akkor fagyasztóm

-szárazkolbász, ha nem penészes, akkor jó. Mindegy a dátum.

-tojás, a dátum plusz pár hét még mindenképp okés, de lejárat előtt is egyenként ütőm fel, szóval nem sokat számít

-tejtermékek, na itt már óvatosabb vagyok, de azért pár napja lejárt kefir, joghurt, tejföl, stb még megnézem, egy hete lejártat instant kidobom. Sajtot nem, azt csak ha penészes vagy használhatatlanul be van száradva.

Igazából olyat nehéz találnom, ahol a lejárati dátum szent írás.

2022. jan. 6. 16:59
 3/22 anonim ***** válasza:
100%
2-es Kefír, joghurt, tejföl savanyított tejtermékeket ne dobd ki 1 hét után, még egy hónappal a lejárat után is jók lehetnek.
2022. jan. 6. 17:02
 4/22 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindegy, miről van szó. Húsárunál inkább nem kockáztatok, esetleg a lejárat utáni reggel hőkezelve fölhasználom. Joghurtot simán elfogyasztom, ha nem fura, akkor is, ha egy hete lejárt. Túrót elég megkóstolni, néha lejárat előtt már rossz. Az se mindegy, alapból hány napig fogyasztható: ha egy-két nap, akkor más egy-két nap csúszás, mintha egy-két hétig jó alapból. Aminek minőségmegőrzési ideje van, ott bőven fel szoktam használni lejárat után is.
2022. jan. 6. 17:03
 5/22 anonim ***** válasza:
88%
A lejárati idő nem ezt jelenti, hogy utána nem alkalmas emberi fogyasztásra, hanem csak azt, hogy a lejárati időn túl nem vállal a gyártó jogi/anyagi felelősséget a minőségért.
2022. jan. 6. 17:05
 6/22 anonim ***** válasza:
37%
Hús, tejtermék kuka lenne, de mivel menuterv alapjan, listával vásárolok, nem vásárolok semmit feleslegesen, így semminek nem jár le a szavatossaga.
2022. jan. 6. 17:24
 7/22 anonim ***** válasza:
100%

Az 5. nagyon helyesen írja! :)

Nálam is alap, hogy kibontom, megnézem, megszagolom. Még a húst is!!! Bár ilyen nem igazán fordult elő, hogy nyers hús lejárt volna...

A tej is alapvetőn "érzékeny" termék, de a mai pasztőrözési módszerek miatt, még 3-4 nap múlva is simán jó! A tejföl meg akár egy hónappal később is....

2022. jan. 6. 17:28
 8/22 anonim ***** válasza:
100%
Most ittam meg egy dec. 27-én lejárt tejet. Még élek...ki tudja meddig...
2022. jan. 6. 17:34
 9/22 A kérdező kommentje:
Nahát meglepődtem azt hittem megvetendő dolog ha én semminek nem nézem a dátumát hanem felbontom és ha jó ízre én megeszem vagy felhasználom, nem igazán kerül így szinte soha nálam étel a kukába. De úgy látom pont ez a jellemzőbb és nem az, hogy a dátumra kidobáljuk. :)
2022. jan. 6. 17:42
 10/22 anonim ***** válasza:
100%

9: elég nagy pazarlás van még így is - ha mindent kidobnának az emberek dátumra, még rosszabb lenne a helyzet.

Pár napja volt itt olyan kérdés, ahol egy cikket hozott a kérdező, hogy egy átlagos családban évente 50.000 ft-nyi élelmiszer kerül a kukába. :(

2022. jan. 6. 17:47
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!