Repedt volt a tojás héja, de megettem, lehet nem kellett volna?
Figyelt kérdés
Főztem tojást, az egyiknek a fozovízben vettem észre, hogy repedt a héja, kb fel centis repedés volt rajta 3 irányban, buborékok jöttek ki onnan főzés közben, de nem folyt szét meg semmi, lehet tényleg szalmonellás volt? Mikor derül ki,hogy lehet-e bajom? Azt olvastam,hogy ha a hártya nem sérült, nem valószínű,hogy bajom lesz tőle, és valószínű nem volt sérült a hártya, mert nem folyt ki főzés közben. Utána mondta anyukám, hogy nem szabad a repedt tojást felhasználni, nem tudtam, ami szetfolyik q dobozban azt nyilván nem eszem meg, de nem tudtam hogy egy kis repedés a külső hejon is lehet fertozott :(2021. nov. 15. 12:15
1/8 A kérdező kommentje:
Ja, és nem tudom mikor repedt el, amikor a vízbe tettem és az edény aljára utkozhetett és ott, vagy már repedt volt, mert amikor kivettem q dobozból még nem vettem észre rajta.
2021. nov. 15. 12:17
3/8 anonim válasza:
Főzéssel, hőkezeléssel a bacik nagy része elpusztul. Semmi bajod nem lesz tőle, a bolti tojások egyébként is ritkán szalmonellásak (na most majd mindjárt jön valaki, aki persze minden héten olyat vesz meg a szomszéd meg annak az anyja is).
4/8 anonim válasza:
Nyugi van, semmi bajod nem lesz tőle. Az a repedés szinte 100%, hogy akkor keletkezett, amikor betetted a vízbe, a hőmérséklet-különbség miatt.
5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, kicsit megnyugodtam! :) sajnos pár éve volt egy ételmérgezésem, azóta fokozottan odafigyelek mindenre, de ez valahogy most későn esett le, hogy potenciális veszélyforrás. :D
2021. nov. 15. 12:39
6/8 Andizsuzsi válasza:
Ételmérgezést egészen biztosan nem frissen főtt ételtől kaptál. A tojás héja könnyen megreped, ha odakoccan a láboshoz, vagy ha a hűtőből teszed a forró vízbe. Nem lesz semmi bajod tőle.
7/8 A kérdező kommentje:
Nem frissen főzött tojástól kaptam anno etelmergezest, nem derült ki,hogy mitől, csak azért írtam le, mert azóta sokkal jobban aggódok az ilyeneken :/
2021. nov. 15. 13:31
8/8 Andizsuzsi válasza:
Értem én :) Csak azért írtam, hogy frissen főtt tojástól nem lesz bajod. Sem ételmérgezés, sen szalmonella, sem más. A szalmonella bár rendkívül ellenálló, hónapokig életben tud maradni, 70 fok felett elpusztul, tehát keményre főtt tojásban egészen biztosan nincsen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!