Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A póréhagyma mindig ilyen...

A póréhagyma mindig ilyen rettenetes ízű, vagy túlzottan vegyszereset vettem?

Figyelt kérdés

Életemben először vettem boltban póréhagymát, és életemben először kóstoltam. (Nyersen.) Csak főzéshez / sütéshez javasolt, mint a főzőhagyma? Vagy ezt nyersen meg is lehetne enni, mitn a legtöbb hagymafélét? Akkor miért olyan rettenetes ízű nekem, aki nyersen hagymaimádó vagyok? Pont rossz példányt fogtam volna ki? Le se volt árazva. Fura helyzet, de mégis a zöld része az ami türhető számomra fogyasztásra nyersen, míg a gyökere pocsék ízű, mint a vegyszer! Máshol meg a zöldjétől megfosztva árusítják, tehát mégis a gyökere kellene, hogy fogyasztható legyen, nem?


Ki mit tapasztalt és tud a póréhagyma felhasználásáról, fogyasztásáról?


(Zárójelben: a zeller gyökérről hasonló a tapasztalatom. Gyerekkoromban, a 80as években viszont ettem zellergyökeret és mindig ízlett nyersen, de a 90es évek végétől rendre vegyszeres ízűeket kaptam a boltban, az ezredfordulón fel is hagytam a zeller vásárlásával.)



2021. aug. 10. 13:22
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg peched volt, de persze az is lehet, hogy neked pont nem jön be ez a fajta hagyma. Ami a vegyszeres ízt illeti, valószínűleg semmi köze a vegyszerekhez. Nem tudom, mitől van ilyen íze, de nálam a kertben néha van, hogy a mindenféle vegyszer, műtrágya, permet és akármi nélkül nevelt sárgarépáim között egy-egy "vegyszeres" ízű. Pedig biztos nincs benne ilyesmi.
2021. aug. 10. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. A zárójeles résszel összevetve engem elgondolkodtat, hogy pl a zellergumó (véletlen gyökeret írtam az imént, elnézést) miért volt évekig "vegyszeres ízű" a piacokon és a boltokban, a városban, ahol rendszeresen vásároltam? Az esetben kizárt, hogy pont kifogtam volna egy hibás példányt...
2021. aug. 10. 13:30
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg egy új fajtát nemesítettek ki, aminek más volt az íze, és téged vegyszerre emlékeztetett. Ha gyorsabban nő az új fajta, vagy kevesebb növényvédelmet igényel, gyorsan el tud terjedni. De az ember ízérzékelése is változik, pontosan ugyanazt az ételt másnak érezheted most, mint 5-10 éve.
2021. aug. 10. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is melléfogtál. A lidlben, nettoban szoktunk venni, amikor épp nincs újhagyma. Mindig hasonló, csak erősebb íze volt mint az újhagymának, ezért egy szendvicshez 1-2 karikát szoktunk max enni. (Ilyen kifejlett minimum 3 centi vastag pórénál)
2021. aug. 10. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Értem, tehát ezt nem lehet "telepofával zabálni", mint ahogy pl a vöröshagymát szoktam? Mert én bizony "hardcore" hagymazabáló vagyok. :) Úgy eszem a vöröshagymát, mint ahogy az almát szoktuk. Jó nagyot beleharapok, imádom. :) Magában is szoktam olykor, csak vöröhagymát enni.

A póréhagyma ennyire tömény, hogy csak vékony karikát szabad vágni és adagolni egyéb ételekhez?

Egyébként a "vegyszeres ízt" nem csak úgy értem, hogy mint amikor szappant nyaldos az ember, hanem ráadásul íztelennek érzem. A vöröshagyma kellemes, lágy ízű számomra, a lilahagyma az, ami nekem már elég csípős. A póréhagymába beleharaptam és semmi íze nincs, amellett, hogy szappanízűek tűnt...


A zellergumós kérdésemre is tudtok valamit mondani, esetleg? :)

2021. aug. 10. 13:45
 6/8 A kérdező kommentje:

És még egy ehhez kapcsolódó, 3. részkérdésem a póréh. és a zellergumó kérdéseim mellé: volt már többször, hogy vettem fokhagymát, jó ízűnek szoktam találni, de ha véletlen valamiért a gerezdekből marad hetek múlva néhány, magyarán ha sokáig áll (egy része), irdatlan csípőssé, ehetetlenné válik számomra. Pedig én aztán imádom a csípős, nyers lilahagymát is, például. Vagy pl volt, hogy boltban vettem leárazott fokhagymát: detto! Ehetetlenül csípős volt (gondolom az is már jó rég a nyakukon maradt, ezért árazhatták le). Mi lehet az oka a fokhagyma irdatlanul csípőssé válásának?

Ja, és akkor ilyen irdatlan csípős, amikor már kezd kihajtani a fokhagyma szára a konyhában... Pedig árnyékos helyen tárolom a hagymákat!

2021. aug. 10. 13:52
 7/8 anonim ***** válasza:
81%
#6, nem vagyok biológus, de a fokhagyma egy élő valami. Mikor kihajt, gondolom csípősebb anyagokat termel, nehogy lerágja egy állat (vagy te :-P) a zsenge hajtásokat. Legalábbis nekem ez tűnik logikusnak.
2021. aug. 10. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Én egy hagymazabálló áááálllat vagyok! :D Akkor jól kitolt velem a fokhagyma (is). :P
2021. aug. 10. 14:22

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!