A hársméz mitől ilyen szemcsés? Kristálycukor lenne?
A méz kristályosodása természetes folyamat, és bármilyen fajta mézzel előfordulhat.
#6 Rokonom mézüzemben dolgozik.... Az ikrásodási sebesség más mindegyiknél, de minden méz ikrásodik.
#Leggyorsabban kristályosodó mézünk a repceméz: pörgetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz
napraforgóméz szintén gyorsan kristályosodik: 1-2 hónap és gyönyörű sárga, kristályos méz lesz az üvegben
virágméz kristályosodása attól függ, milyen virágokról gyűjtötték a nektárt a méhek. Van, hogy hamar – 1-2 hónap alatt – kristályosodik, van, hogy 4-6 hónap kell a kristályosodáshoz
gesztenyeméz, hársméz, facéliaméz, erdei méz lassan, 6-9 hónap alatt kezd el kristályosodni
az akácméz pedig – helyes tárolás esetén – évekig folyékony marad."
7-es: a méhek nem akarnak "túrázni" a mézgyűjtés közben, a legközelebbi virágról gyűjtenek, amíg van mit.
Figyelik egymást, ha valamelyik sikeresen jött vissza, az eltáncolja a többinek a megfelelő irányt és távolságot, ök meg odamennek fölösleges keresgélés helyett.
Ha egy akácosba viszik őket vagy az van a közelben, akkor a legtöbben azt gyűjtik, ugyanez érvényes a hársra meg egyéb virágokra.
Természetesen mindig előfordul, hogy valamennyi egyéb növényről is gyűjtenek, de csak egész kis arányban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!